16 februari 2013

Abdijkerk Averbode

abdijkerk Averbode

Een prille-lente-wandeling bracht ons vandaag tot in de abdijkerk van Averbode. Als er geen misviering is, kan je er rustig rondwandelen en alle details bestuderen. Elke keer ontdek ik wel iets nieuws. Vandaag viel mijn oog op de 4 lusters (kroonluchters) die in het midden van de kerk de zone van het altaar afbakenen. Eentje van de vier schitterde opvallend door het binnenvallende licht.  Hierdoor kwam de pracht van de luster bijzonder tot haar recht. Het leek me een fotogeniek moment.

(Moesten deze 'diamanten druppels' in de Sagrada Familia hangen, zij zouden in ieder kunstboekje opgenomen worden. Maar Averbode is nu eenmaal Barcelona niet. Iets van vlakbij mag precies niet mooi bevonden worden. Wel, ik doe het toch!)


4 opmerkingen:

 1. Ik ben die abdijkerk honderden keren voorbij gewandeld, en ben er nooit binnengestapt.
  Goed gezien , die luchter.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind ze ook prachtig, het zijn inderdaad net druppels. Ik mag ook graag in een kerk dwalen, mooie katholieke kerken zijn hier boven de grote rivieren echter zeldzaam. De protestantse zijn vaak ook mooi maar uiteraard wel veel soberder.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wreed kitcherig toch?
  Maar over Averbode zelf niks dan goeds... ik was er ooit nog op euh... retraite.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @zapnimf: blijkbaar gebruik jij voor de begrippen edelsmeedkunst en kitsch andere definities dan ik.

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.