3 april 2020

boomblauwtje

vrouwtje boomblauwtje

Al enkele dagen vliegen er blauwtjes in de tuin, ook vandaag. Het is begin april dus de moeilijkheid om de blauwtjes te determineren is er niet. Op dit moment vliegen enkel de boomblauwtjes al rond, leert me de Vlinderstichting. De boomblauwtjes zijn hier geen onbekenden. Als we een blauwtje zien, is het quasi altijd een boomblauwtje, slechts heel af en toe verschijnt er een bruin blauwtje of een icarusblauwtje maar dan is het meestal heel erg warm, in de grote vakantie zeg maar. Beide 'toevallige' gasten hebben ook duidelijke oranje vlekken in hun vleugels. Of het nu een boomblauwtjemannetje dan wel een vrouwtje is, is niet zo moeilijk te zien. Zeker niet als ze aan het zonnebaden zijn zoals op de foto. Zie je grote zwarte vlekken aan de vleugelrand, dan is het een vrouwtje.



8 opmerkingen:

  1. Boomblauwtjes zag ik ook al, maar ik zag er ook al een bruine van die grootte. Geen idee welke het was, te snel weg... Die blauwtjes zijn zo mooi, en heel dartel... Knappe foto!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik zie ze hier ook al geregeld rondfladderen. Het zijn eigenlijk prachtige vlindertjes, net zoals alle andere blauwtjes.
    Ik heb hier dit jaar nog geen Oranjetipjes gezien, heb jij die al gespot?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Nog geen oranjetipjes hier, meestal vliegen ze als de judaspenning en spirea hier in bloei staan. Ik verwacht ze wel zodra het warmer wordt. Dit weekend?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hier ook al zo’n boomblauwtje zien fladderen. Prachtig vlindertje!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dit week-end zou mooi zijn. Judaspenning staat hier al even in bloei...

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Het is me potdikkie nog nooit gelukt om een blauw vlindertje op de foto te krijgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. @Marthy: deze genoot zodanig van de zonnewarmte dat ze me even uit het oog verloor. Mijn fototoestel hing er 10 cm vanaf. Langzaam dichterbij tot ht moment rijp is ....

    BeantwoordenVerwijderen
  8. @myriam:ik zag vandaag een bont zandoogje, misschien bedoel je dat?

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.