10 april 2020

Art Travo

Opgelet: hetgeen volgt kan pijnlijk zijn voor de ogen. 


Het brutalisme is terug in en dat komt gelegen. Met overschotten van hout waaronder bruggen, kepers, een legger, planken en één Ikea-tafelpoot kreeg ik het idee om een tuinbank te timmeren. Tja, ideeën zijn in de aanbieding dezer dagen. Ik wilde geen zitsel zoals er dertien in een dozijn zijn, maar iets speciaal, in wat ik met een kwinkslag Art Travo wil noemen. Travo is Vlaams voor 'op de bouw'. 10 jaar heb ik daar mijn kost verdiend en naast kraanbesturen, metserdienen en morteldraaien leefde ik me graag uit met coffrages (bekisting) timmeren en betonstaalvlechten. Die ervaring kwam nu goed van pas.


Alhoewel stevigheid en degelijkheid primeren op elegantie en verfijning mag er in de Art Travo wel een speels accent zitten. Dit kan met een frivole toets zoals de Ikea-tafelpoot in dezelfde kleur als de grote pot vlakbij (zie foto). Net als in het brutalisme wordt ook hier niet verhuld hoe het meubel is gemaakt en worden ruwe, ongeschaafde bruggen en kepers (poten) open en bloot getoond. Vijzen en nagels worden niet weggewerkt. Kribbels en inkervingen van Molse scholieren in het hout blijven zoals ze zijn.

Het eindproduct past niet in elke tuin. Dat is zeker zo. Deze keer is het evenwel niet formeel versus wild of ecologisch versus rotzooi dat hierbij de bepalende factor is, maar wél wie de tuineigenaar is. Het meeste kans op succes en appreciatie voor Art Travo-meubelen heb je als de eigenaar en de timmerman één en dezelfde persoon zijn. Brutalisme roept heel vaak brutale gedachtes op. Bulldozers, sloophamers en hellevuur zijn nooit veraf. Een hoek af, helpt ook.


7 opmerkingen:

  1. Ewel Ludo,
    ART TRAVO mag je gerust groot schrijven!
    En geef toe: het brutalisme lijkt mij vergezeld met heel veel hartstocht.
    Het eindprodukt past zeker niet in elke tuin en dat zou het ook niet: het is JOUW tafel in
    JOUW tuin.
    Effenaf prachtig!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. En wat een bende brutaal ogende grotendeels staan er op jouw ArtTravo tafel! Heel passend bij dit knap werk.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Grotendeels? Fcking auto correct. Groensels!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Straks als bouwpakket in IKEA: Art Travo" Trädgårdsbord - © Ludo Rutten.
    Het grote geld lonkt!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Bedankt voor de opbouwende reacties. Wel grappig is dat er 2x gesproken wordt over "tafel", terwijl het een zitbank is. Art Travo .... je raakt er van in de war :)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. en zit het bankje een beetje goed? Of zet ze direct terug aan tot werken?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. @fruitberg: zit goed en bovendien in de schaduw met zicht op rode sierappel. Stond vroeger een teaken bank die verhuisd is naar de amfibiepoel na restauratie.

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.