zwartkop

zwartkopmannetje in een krentenboompje (ochtendfoto)

Schoner kan een mens niet wakker gemaakt worden dan met de zang van een zwartkop vlakbij het open slaapkamerraam. Het mannetje, dat goed herkend kan worden door zijn zwarte kruin, zit hier in het krentenboompje niet alleen te zingen maar ook de openkomende bloemknoppen op te peuzelen. Ook onze mussen doen dat. Voor zover ik kan achterhalen, doen ze dat om variatie te brengen in hun dieet en/of omdat er nog niet genoeg insecten te vinden zijn.

De zwartkoppen overwinteren in Spanje, Algerije en Marokko. Al verscheidene jaren vindt een koppeltje in het voorjaar de weg naar onze tuin. Ze vertoeven graag in de dichte struiken waarin ze ook hun komvormig nest bouwen. Een ecologische, wat rommelige, wilde tuin met bramen en meidoorn heeft een grote aantrekkingskracht op deze zangvogel. 

Als je het geluk hebt om een zwartkop in je tuin te hebben, gecombineerd met wat merels, heggenmussen en huismussen, dan loont het de moeite om met open vensters je bed in te kruipen. Deze getalenteerde zangers maken een wekkerradio volledig overbodig en hun schone liedjes worden zelden of nooit overtroffen door hetgeen op ochtendprogramma's uitgezonden wordt. Of het moest zijn dat 'Titties and Beer' van Frank Zappa gespeeld wordt maar die kans is ongeveer 1 op een biljoen. 


Reacties

Terug in blogland ben jij de eerste waar ik een beetje kom bij lezen. Je blog groeit en bloeit net als de tuin. Fijne zondag!
Menck zei…
Knap vastgelegd. Het geluid is inderdaad oorstrelend, zoals onderstaande video bewijst:

http://www.youtube.com/watch?v=puFy_-GYI30&gl=BE

De naamgeving is enigszins verwarrend, aangezien de vrouwtjes een bruin koppie hebben. Gelukkig zijn ze niet feministisch. ;-)
Anoniem zei…
Een tof vogeltje inderdaad. Leuke foto trouwens.
Zem zei…
Toevallig had ik een mannetje gisteren in de klimop gespot. Zo leuk. De zang kon ik nog niet thuisbrengen, door deze blog misschien wel.
Mooi staat hij op de foto hierboven!
Muggenbeet zei…
Het vrouwtje en de juvenielen hebben inderdaad een bruin kopje. Vogels brengen, wat mij betreft, een enorm toegevoegde waarde bij het tuingebeuren. Meer dan de opinie van mensen zijn ze goede waardemeters voor de status van je tuin.
Ik ben een lichte slaper en kan dus elke ochtend genieten van een prachtige vogelradio, spijtig genoeg niet van een zwartkop, of toch nog niet gespot.
Ik wens je een spreeuw toe die titties en beer nakweelt ;-)
Muggenbeet zei…
Zo'n spreeuw wil ik hebben!