Hondstand in de tuin
Vaak worden de knollen van de hondstand bollen genoemd. Dat is om het gemakkelijk te houden maar eigenlijk is het niet juist. Ik onthoud het zo: een bol is opgebouwd gelijk een ui en een knol als een aardappel. De Europese hondstand is een prima plant om te laten verwilderen. Je hebt er geen omziens naar zoals bij dahlia's en canna's. Je kan de knollen in de winter rustig in de grond laten zitten. Zo hebben we dat graag.
Ook volledig tot bloei gekomen zijn de witte en paarse tweejarige judaspenningen (Lunaria annua). Dit is ook zo'n gemakkelijke, zichzelf uitzaaiende plant. Wie niet hakt als ik, vindt elk jaar tientallen zaailingen in zijn tuin. Kan het nog gemakkelijker?
De judaspenning
Wie de bloemen bekijkt, herkent er een sierlijk kruis in of een plusteken. Dit is het typische kenmerk van de kruisbloemenfamilie. De pinksterbloem, die je vooral in nattere weilanden aantreft, en look-zonder-look, dat bosrandplantje dat bij het wrijven naar look ruikt, behoren ook tot de kruisbloemenfamilie. So what? Is dar ergens goed voor?
Het oranjetipje, dat koddig vlindertje waarvan het mannetje een oranje vlek op de voorste vleugeltippen heeft, gebruikt al deze drie planten als waardplant. De rupsen zijn heel kieskeurig en ze eten enkel van de bladeren en vruchten van kruisbloemigen. Dankzij de judaspenning en de look-zonder-look hebben we jaarlijks deze oranjetipjes op bezoek, al blijven de aantallen relatief schaars. Reden genoeg om de zaailingen tot bloei te laten komen en de verdorde stengels - met eventueel een oranjetipjepop eraan - niet te snel te verwijderen.
De paarse judaspenning staat hier ook te pronken, super makkelijk plantje, ik wist wel niet dat je best de verdorde stengels laat staan voor de vlindereitjes ;-(
BeantwoordenVerwijderenTwee mooie planten Muggenbeet, die (nog) niet in de mijn tuin staan.
BeantwoordenVerwijderenhoi Ludo, dat zijn 2 prachtige exemplaren die zonder twijfel extra in de bloemetjes mogen worden gezet ;-)!
BeantwoordenVerwijderenzoals je weet had ik gezegd dat ik wat minder ging bloggen (en dat doe ik ook hoor) maar ik maak toch graag een ochtendrondje bij mijn favo blogs, met een heerlijk kopje koffie is dat fijn wakker worden ;-)! zo, nu doe ik weer verder met mijn programma, fijne dag en groeten, Hilde
fijn om dat te lezen Hilde
BeantwoordenVerwijderenDe mooie gele hondstand van de foto staat bij mij nog vol in de knop. Het is zoals je zegt: een gemakkelijke plant, die zonder problemen terugkomt.
BeantwoordenVerwijderenEn dat je de stengels van de judaspenning en het look zonder look nog veel langer moet laten staan, vanwege het oranjetipje: goede tip.
Ahha!
BeantwoordenVerwijderenWeer een tuinmysterie opgelost
Dat mooie bloemetje in mn tuin is dus judaspenning.
Altijd leuk om iets op naam te kunnen brengen.
Merci!
@hoow: ik wil altijd wel helpen met je planten te determineren, als je wil.
BeantwoordenVerwijderenDe meeste weet ik wel, maar iedere keer er iets nieuws opduikt is het even zoeken.
BeantwoordenVerwijderenMaar meestal kom ik dan wel toevallig ergens de naam tegen. (in een boek of op het www)
De judaspenning was zo een nieuwe die ik nog maar net opgemerkt had en nog geen naam opgeplakt had.