8 april 2013

plezant voor elk

Zondag of niet, de heerlijk zonnige dag deed me gisteren spontaan naar de schup (spade) grijpen om enkele planten, die al geruime tijd in de garage beschermd stonden, een definitieve plek in onze tuin te geven. Alhoewel het behoorlijk vermoeiend werk was, genoot ik er met volle teugen van. Temeer omdat er rondom mij weer zoveel te zien en te horen was. Vooral de zang van een roodborstje dat schuin boven mij op een tak zonnebaadde, maakte van het graven, planten en aanvoeren van pierenrijke compost een deugddoende arbeid. Je zag zo dat ook het roodborstje vrolijk was omdat er aan die lange gure en ijskoude periode een eind is gekomen. Het zonnetje maakt van de dieren, mens inclusief, andere wezens.

Het roodborstje boven mijn hoofd

Gisteren heb ik in wat ooit de zandbak naast het terras was, een Magnolia kobus geplant. Met 4 kruiwagens goede grond en zelfgemaakte compost zou dat een succes moeten worden. Samen met een valse christusdoorn moet deze beverboom (Magnolia) voor gefilterd zonlicht zorgen op het terras. Een te felle of brandende zon is niet aan mij besteed. Met toegeknepen ogen een boekje lezen is bovendien allesbehalve comfortabel of ontspannend.

Vooraan in de tuin, aan de achterzijde van de poel, plantte ik een blauwe regen die zich vanaf nu tegenop een boom omhoog kan ranken. Ik koos voor de Wisteria 'Black Dragon', een floribundavariëteit die ik nog niet had. In feite ben ik op zoek naar een Wisteria floribunda 'Macrobotrys' maar in geen enkele plantenzaak bij ons in de verre buurt wordt deze soort aangeboden. Overal vind je krak dezelfde blauwe regens, de Wisteria formosa 'Issai', de W. floribunda 'Longissima Alba' en de Wisteria sinensis in 't blauw, wit en roze. Hopelijk tref ik hem aan op één van de bekende plantendagen. Hombeek of Bokrijk misschien?

Wat ik zoal nog gezien heb? Vlinders. Ze zijn terug. Verscheidene gele mannetjes-citroentjes en gehakkelde aurelia's fladderden door de tuin. Een staartmees met nestmaterial in de bek. Een broedende duif in de Juniperus. Het paddenkoppeltje dat in slow-motion over de bodem van de zwemvijver kroop. Badende merels en lawaaierige mussen en sijzen. Kepen blijven naar de voedersilo komen, allicht tot mijn bijkochte zak volledig op is. Ook de zanglijster liet van zich horen. In de lucht zag ik een roofvogel waarvan het slanke silhouet me onbekend is.

Ook vandaag heb ik nog plantwerk. Zo'n 40 vaste planten gaan rond de appelboom de grond in. Voornamelijk Geraniums -wat zijn dat toch dankbare bloemen!- maar ook lupinen, Ligularia, stokrozen, een daglelie en 5 ossentongen ('Dropmore'), ook zo'n langbloeiende en gemakkelijke plant. Aan het kastanjehek komt tenslotte nog een rabarber die ik elders in de tuin ga uitgraven. Mijn  vrouw zit ook nog met 2 kisten viooltjes, gekocht voor 5 euro voor een kistje met de tweede kist er gratis bovenop. De aanhoudende winter zorgde voor te weinig afzet waardoor er thans een overaanbod viooltjes op de markt is. Wie uitkijkt, kan deze dagen een slag slaan.

(Even herhalen dat Facebookers ook terechtkunnen op mijn pagina. Hier verschijnen extra foto's en interessante links.)

13 opmerkingen:

 1. http://www.planten-debock.be/index.cfm?fuseaction=cat
  Als je ze tegen de open tuindagen nog niet gevonden hebt, wil ik wel proberen om ze van daar mee te brengen voor jou.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @heidi: Ja, ik weet dat Debock hem heeft maar van hieruit is 't wat ver. Ik weet niet of Debock op beurzen staat. Maar heel tof dat je bereid bent om hem mee te brengen, ik laat je zeker iets weten. Kan je op muggenbeet@gmail even je mailadres doorzenden om je hierover op de hoogte te houden? Alvast merci.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. voor welke geranium heb je gekozen?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. dag Peggy,
  voor dit plantenvak kocht ik G. endressii, G. 'Rozanne' en G.'Philippe Vapelle'. Omdat ik nog wat planten tekort kom, komt er allicht nog een soort bij die ik terplekke uitkies.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ludo, ik weet dat Debock op de tuindagen in Beervelde staat, maar dat is vanuit Limburg waarschijnlijk ook al ver? Adres is doorgemaild!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ok, merci Heidi. Ik laat tijdig iets weten.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Damien de Vos heeft een heel assortiment (18 soorten). Die zijn meestal wel niet allemaal beschikbaar. Ik heb al een bestelling geplaatst bij Damien voor een botanische Philadelphia (delavayi), die ik op de parkdagen van Beervelde ga ophalen. Ik kan gerust een Wisteria meebrengen (ben toch twee weken later op bezoek voor de opentuindagen).
  En 't is inderdaad lente.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. @fruitberg en @heidi: ik ga in Hombeek (eind april) eerst eens zien of hij daar is, zo niet laat ik iets weten. Bedankt voor de aangeboden geste.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooie foto. Hier wachten de vogels tot het fototoestel terug binnen is om op een paar meter afstand te komen paraderen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @zandeik: roodborstjes blijven hier soms op anderhalve à 2 meter zitten. Als ik ergens werk zit het vaak in de buurt.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dat gaat daar bloeien met de open-tuin-dagen. Wij genoten in de Ardennen van het heerlijke zonnetje!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. @natuurlijk-rijk: op vorige opentuindagen schonken we de donkere Chouffe (de mc Chouffe):)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Dat klinkt als een heerlijke middag. Ook hier worden we doodgegooid met viooltjes. Ik mocht bij de bouwmarkt een hele stapel meenemen.

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.