25 april 2013

bloesem

Kerselaar in bloei

Vorig jaar was het hier een verschrikkelijk slecht fruitjaar. Geen pruimen, geen peren en geen kersen. Nul kersen op de drie kerselaars tesamen. Het jaar voordien konden de opentuinbezoekers de donkere en sappige kersen zo van de takken plukken. Wat een verschil!

Wat het dit jaar gaat worden is nog koffiedik kijken maar de bloesems hangen rijkelijk en beloftevol aan de bomen. Niet alleen bij de kerselaars maar ook bij de krentenboompjes en mijn perelaar aan de straat. Dit weekend komen daar gegarandeerd ook nog de appelbomen bij en de inheemse, welruikende vogelkersen. Wat een witte weelde in de tuin. Een deugddoend moment voor de tuiniers. Ik geraak er maar niet op uitgekeken.

Niet verwonderlijk dat dit weekend ook het startschot gegeven wordt van de Haspengouwse bloesemtochten. Hoe schoon de tuin er ook bijligt, fruitbomen in bloei zijn nog zoveel mooier als ze zich in groten getale en in vol ornaat op een glooiend landschap van hun mooiste kant laten zien. Dat geldt voor plantages maar in het bijzonder voor de hoogstammen, mijn favorieten.

 't  Is het moment om er van te genieten maar denk eraan dat het  tijdens de weekenden druk kan zijn. Door de week of op een zelf uitgestippelde, niet voor de hand liggende route is het doorgaans rustiger. Te veel mensen is niks voor mij dus dat wordt uitzoeken hoe ik de massa kan ontwijken. Ook de hollewegenwandeling in Loksbergen staat nog op het programma. De bloesemsensatie van fruitbomen is ook hier te ervaren, zij het wat bescheidener, maar het is een degelijk alternatief voor wie niet over de koppen wil lopen.

Bestuivers, nu is 't aan jullie!
(momenteel: veel hommels, geen bijen)3 opmerkingen:

 1. Ik heb het comfort op 400 m afstand van mijn woning een grote gemengde hoogstamboomgaard te hebben staan :-)

  Hier staan de kersen nu ook volop in bloem

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Gisteren ook gewapend met fototoestel door de tuin gewandeld. Maar nog geen tijd gehad om ze online te zetten. Ik geraak er ook niet op uitgekeken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Maar vorig jaar waren de bloesems er dan ook erg vroeg, door de warme periode toen, waarna het plots erg koud werd en er nauwelijks insecten waren. Nu komt het wel in orde, denk ik, zij het dan later dan we gewoon zijn. En als het in orde komt, dan wordt het meteen een jaar van grote oogst, als ik zie wat er ook bij ons aan bloesems aan de takken hangt...

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.