23 april 2013

opwaaiend rokje


Elfenbloem


Ik zie er een opwaaiend rokje in maar de naamgevers doopten dit plantje 'elfenbloem'. Ook niet zonder fantasie maar dan binnen een ander deel van de hersenen, een bravere kwab. Naast een bijzonder mooie voorjaarsbloem en aantrekkelijke bladeren vind ik vooral de droogteresistentie indrukwekkend. 

Op plaatsen waar niks anders wil groeien - ik heb van die kurkdroge stukken, daar waar grote bomen al het vocht wegzuigen - doet de elfenbloem (Epimedium) het toch bijzonder goed. Zelfs in die mate dat de pol alsmaar groter wordt. Behalve de schoenlappersplant zie ik daar niet meteen een andere vaste plant overleven. 

De elfenbloemen staan op dit moment op hun mooist. Het moment om je keuze te maken. De soort waar ik in onze tuin het meest plezier aan beleef is de Epimedium x warleyense 'Orange Queen'. Toevallig ingedaan door een van de kwekerijen waar ik regelmatig binnen spring. Deze soort bloeit rijkelijk en vormt op korte tijd een gesloten tapijt. In 2010 noemde ik dit plantje op mijn blog "één van de allermooiste vaste planten". Een stelling waar ik nog steeds volledig achter sta.


9 opmerkingen:

  1. Goossens Peggy24 april, 2013 13:47

    Mooi! Ben er ook over aan het denken om er te planten.
    Zouden ze je het volgens jou goed doen in een stukje waar, als er nog geen blad aan de bomen is, wel wat zon is, maar eens de blaadjes aan de seringen staan enkel in de ochtend zon op valt en tegen de avond wat gefilterd zonlicht ?
    Hoelang bloeien ze ongeveer ?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vind het ook een prachtig plantje en heb er 2 jaar geleden aan de rand van de boomgaard gezet. Maar het is alsof ze verdwenen zijn. Ze zouden nochtans inderdaad tegen de droogte moeten kunnen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @peggy: de standplaats lijkt me geen probleem te zijn, ze hebben vooral een hekel aan te natte plekken. Ze bloeien ongeveer 2 maanden, aan 1 plantje staan wel 20 bloemen. Kies ze als ze in bloei staan en informeer of het een groenblijvende soort is of niet. Sommige bladeren zijn mooi generfd met rode schijn, anderen zijn effen groen. Wil je een groot stuk laten volgroeien, hou je je dan niet bezig met heel speciallekes (exotisch uitziend) van 7, 8 en meer euro het stuk. @boerenerf: ze zouden nu toch reeds uit de grond moeten gekomen zijn. Sommige variëteiten komen wel wat later in bloei.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het is inderdaad een schitterende plant. Een groep gele elfenbloemen breidt zich bij mij gestadig uit. De bloemen zitten nog in knop verstopt onder het oude blad.
    Knip je dat oude blad trouwens weg. Ludo? Ik heb wel de neiging, maar heb wel eens gehoord dat dat niet gewenst is.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik knip het niet weg omdat er in de natuur ook niet geknipt wordt en dorre bladeren mij niet storen maar het wél doen kan perfect omdat je dan de bloemen beter ziet. Bij Helleborus doe ik het ook niet terwijl veel mensen het ook doen. Eigen keuze.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hier een paar dagen niet komen kijken en ineens al 3 berichtjes gemist, dat prieeltje komt daar achteraan volgens mij helemaal tot zijn recht, ik herinner me nog die plek van het tuinbezoek, heel speciaal was dat daar niet, dat prieeltje gaat het zeker oppimpen! Ik onthoud in elk geval deze epimedium, hier heb ik er ook wat gezet maar met niet al te geweldig resultaat ;-(

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Epimedium is ook een van mijn favorieten. Dat je er een opwaaiend rokje in ziet, is nog zo gek niet bekeken. 't Kind heeft wel dunne beentjes. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. @natuurlijk-rijk: de achtertuin is altijd de speelweide geweest met de 3 inlandse zomereiken als blikvangers. Nu er nog nauwelijks gespeeld wordt, begint de eigenaar het wat naar zijn smaak in te richten, al blijft het open karakter van de weide behouden.

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.