18 april 2013

BOEM! Men leert nooit.

In de Amerikaanse staat Texas is vandaag de kunstmestfabriek West Fertilizer ontploft. Over het aantal doden is het nog gissen maar men spreekt over een "verwoestende kracht" en men vergelijkt de site met een "oorlogssituatie". Op de website van De Redactie bekeek ik de foto van de inplantingsplaats van de fabriek. Zo vlakbij woningen en een ziekenhuis. Dom. Preventief denken: absoluut zero.

ontploffing texas
foto: website De Redactie. De rode A toont de inplanting van de ontplofte fabriek.

Vergelijk deze foto van Google Maps met de foto van mijn eigen gemeente (Tessenderlo). Identiek! Alleen is de fabriek bij ons nog wat groter en wonen en studeren er veel meer mensen. Bufferzone? Op papier bestaat ze maar zeg me waar je ze ziet. Veilige afstand? Bijlange niet!

Seveso-bedrijven in Tessenderlo
Google Maps van Tessenderlo-centrum: Sevesobedrijven plakken tegen de dorpskern

Je kan er echt niet naast kijken. De enorme grote grijze vlek op de rechterzijde van de foto is overduidelijk. Hier liggen de Seveso-bedrijven - 3 nog wel! - vlakbij woningen en scholen. Je vindt deze bedrijven trouwens allemaal op de website van Seveso.be. Denk dus niet dat ik dit uit mijn duim zuig. Hier een printscreen van deze site:

Seveso rondom Tessenderlo
3 Seveso-bedrijven liggen in het centrum van Tessenderlo (Schoonhees)

Goed om weten: in Tessenderlo ontplofte reeds een hoop meststoffen (ammoniumnitraat) op 29 april 1942 met 189 doden. Deze dramatische gebeurtenis is alom gekend als De Ramp van Tessenderlo. Ondanks de vele doden en gewonden, waarvan veel jongeren uit de 'vakschool', werd zelfs hieruit geen les getrokken! De fabriek werd op dezelfde plek heropgebouwd en de gevaarlijke chloornijverheid (thans INEOS), werd de voorbije decennia zelfs nog gevoelig uitgebreid ondanks bezwaarschriften en beroepen vanuit de milieubeweging, inclusief mezelf. De toenmalige minister van leefmilieu, de heer Ludo Sannen, presteerde het zelfs om nog een nieuw chloorfabriek op deze locatie te vergunnen. Ook hier preventief denken: nul, zero!


Ramp van Tessenderlo

De krater van de Ramp van Tessenderlo

Men leert nooit. Droevig. En na de BOEM.... "stelt men zich vragen". Met name over .... de inplantingsplaats. Steeds achteraf, nooit van tevoren.


9 opmerkingen:

bentenge(openID werkt niet) zei

Diegene die zich nadien vragen stellen zijn doorgaans allang niet meer diegene die de beslissing namen.
Wat betreft bedrijfsleiders, veiligheidsverantwoordelijken en milieuverantwoordelijken bij bedrijven bbestaat althans op papier al een vorm van "verantwoordelijkheid" met potentiële boetes en gevangenisstraf. Uitbreiden tot beslissingsnemers bij de overheid "die handel"?

fruitberg zei

Probleem is dat wanneer je alles vanuit historisch standpunt bekijkt er vaak mensen komen wonen rond de fabriek. Zo is onze site gebouwd in the middle of nowhere in 1960, maar ondertussen wonen er overal mensen rondom het fabriek, gebouwd vanaf de jaren '70 of later,mensen die dan beginnen klagen dat het bedrijf teveel lawaai maakt, gevaarlijk is, dat er teveel vrachtwagens voorbij hun woning rijden, het bedrijf files veroorzaakt,...
't Zijn vooral de beliedsmakers die hier zwaar falen.

hilda zei

pure kafka!

AnneTanne zei

Ik moest inderdaad meteen aan Tessenderlo denken toen ik dit hoorde.
@Bentenge: Blogger implementeert OpenId inderdaad op een zodanige manier dat het ongeveer 1 keer op honderd werkt. Om die reden reageer ik tegenwoordig helaas nog alleen op Blogger-blogs die 'naam/URL' als identiteit mogelijk maken.

Hilde zei

moeilijk hé dat 'preventief' plannen!

Zem zei

De fijne kam zou er eigenlijk eens doorheen moeten om de locaties, waar risicovolle bedrijven vlak naast bewoonde kernen liggen, er uit te vissen. Volgens mij bestaan hier (in Nederland) al kaarten van. Maar denken we echt dat bedrijven - nu in crisistijd - zullen verhuizen?
Het zou eigenlijk verordonneerd moeten worden door Europa, want de nationale overheden zijn laks in veiligheidsitems.
Maar dan nog...

Linda zei

Heftig! Van deze ramp in jouw woonplaats had ik nooit gehoord, het is uiteraard ook lang geleden.
Processen om te risicovolle bedrijven te verhuizen zijn stroperig, weet ik uit mijn werk. Wel wordt er in Nederland bij gebiedsontwikkeling rekening mee gehouden.

Anoniem zei

Stel eens eerst de vraag wat er eerst was voor je gaat klagen! Zonder de fabriek had de rest er niet geweest.

Ludo Rutten zei

Een sterk staaltje geschiedenisvervalsing. Na de ontploffing had men beter moeten weten en begin jaren 70 opnieuw (bij komst LVM). Intussen is quasi iedereen ervan overtuigd dat Sevesobedrijven NIET in dorpscentra thuishoren (een stelling die zeker gaat verkondigd worden als 't eens grondig misloopt). Belangrijk: ik klaag ook niet, ik zeg alleen dat de ruimtelijke ordening in mijn gemeente een heel ongezonde situatie is.