27 april 2013

het oranjetipje

Zopas had ik het nog over de judaspenning en het oranjetipje. En ziedaar, als je van de duivel spreekt, zie je zijn staart. Vandaag het eerste oranjetipje gespot, een mannetje, vlakbij de judaspenning maar zittend op Spirea.

oranjetipje

(klikken op de foto voor een groter beeld)

Met zijn vleugels dicht was hij nauwelijks op te merken. Perfect gecamoufleerd met de gemarmerde onderkant van zijn vleugels. Als de zon erdoor kwam, opende hij zijn vleugels en dan verraadde hij uiteraard zijn zitplek. Let ook op zijn punkkapsel en de schone antennes. Een prachtvlindertje.

oranjetipje

(klikken op de foto voor een groter beeld)

Het vrouwtje van het oranjetipje heeft dezelfde onderkant maar de oranje tippen ontbreken. Oppervlakkig gekeken lijkt de bovenkant eerder op dat van een koolwitje. Ik ben blij met deze foto's want met mijn compactcamera ben ik tot zo'n 15 centimeter van dat beest moeten naderen om dit resultaat te krijgen. Het mag al eens meevallen.

Nog een laatste foto uit de reeks, om de goede camouflage te tonen:

oranjetipje

(klikken op de foto voor een groter beeld)4 opmerkingen:

 1. Mooi gelukte foto's.
  Buiten wat dagpauwogen, koolwitjes en een citroentje heb ik hier nog niet veel vlinders gezien. En stilzitten is er al helemaal niet bij.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb hier donderdag een paar oranjetip vrouwtjes gezien, maar fotograferen was er dit jaar nog niet bij.
  Vandaag alleen een paar bonte zandoogjes, en een boomblauwtje gezien.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een prachtig beestje. Mooie waarneming (en foto's)

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.