16 april 2013

roestig prieeltje

Enkele dagen geleden ben ik met onze aanhangwagen een smeedijzeren tuinprieeltje gaan ophalen, na betaling weliswaar. Die van ons had een schoontje gevonden op Kapaza aan de helft van de gangbare winkelprijs. Alles tesamen gaat het over zo'n 350 kg gelast onbehandeld ijzer. Op termijn gaat het prieeltje oxideren waardoor het ouder gaat lijken dan het werkelijk is. Meteen ken je ook de invulling van mijn komende dagen.

de 4 dakkwartieren

Bij een tuinprieel denkt die van ons vooral aan gefilterd licht, een ligzetel en zalig niets doen. Bij mij ligt dat anders. Ik zie vooral mogelijkheden om klimplanten te geleiden, blauwe regens en kamperfoelies met name. Het definitieve plekje om de stukken in mekaar te monteren (zonder plan!) is intussen gekozen. Dat hoekje van gisteren werd geschrapt. Eerst dient er een Aesculus parviflora te worden uitgegraven en herplant. Hij staat net op de plaats waar we het nieuwe prieeltje gaan plaatsen. Zo meteen begin ik hieraan.

het sluitstuk van het dak, op de draadstang komt nog een gouden bol.

Voor de montage moet ik nog wat foto's bestuderen. Er is geen handleiding meegeleverd. De verkoper heeft wel verteld dat je op 't laatst het dak erop moet schroeven en dat je hiervoor toch 3, 4 man nodig hebt. Ik vind er wel iets op. Ook de bodem moet ik eens bekijken. Leg ik een vloertje of behoud ik het gras? Sowieso moet ik ervoor zorgen dat het tuinprieeltje waterpas staat en goed verankerd wordt. Beton? Chappe? We zien wel als 't zover is.

Of het gaat klaar zijn tegen de opentuindagen kan ik niet verzekeren. Het zal zijn zoals het is.

UPDATE 16.00 uur:


Omstreeks 15.30 uur stond het prieeltje in mekaar gemonteerd (zonder vloer of andere afwerking). Met dank aan de helpende handen van mijn vader. Alleen was dat niet te doen. 

11 opmerkingen:

 1. Een handige harry als jij heeft dat zó gepiept, we hebben er alle vertrouwen in. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. het monteren was zware travail (met zijn tweeën) maar 't ging gelukkig vlotter dan verwacht. Nu ben ik aan 't nadenken of ik misschien geen blauwe regen in het midden van 't prieeltje kan planten om hem aan de binnenkant naar de nok van 't dak te laten groeien ipv langs de zijkanten. Dan kan ik hem op het dak als een paraplu openspreiden. Staat dan wel in de let om bvb een tafel te zetten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat ziet er een geweldige aanwinst uit...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Knap werk. Het prieel zal mooier worden naarmate het verweert.
  Ik zou er een druivelaar overheen leiden aangezien het een open constructie is. De trossen zullen na verloop van tijd boven je hoofd bengelen terwijl je in de ligstoel eronder een drankje nuttigt. How cool is that!
  Ik vrees dat een blauweregen zoveel wurgkracht heeft dat hij de ijzeren verbindingen van het prieeltje mettertijd zou verbuigen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Die goudglanzende, koninklijke bol daar bovenop... mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. @Zem: ja die gouden bol, dat is (ongewild) een stukje Hundertwasser.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ludo. Ik zou ook geen blauwe regen plaatsen, omdat die het prieel misschien gaat kromtrekken (ik herinner me de foto's van jouw boa constrictor). Waarom geen kamperfoelie (Lonicera), zodat je volop kan genieten van de geur?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Een combinatie van kamperfoelie en clematis montana, zie ik ook wel zitten :)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. knap! ben gewonnen voor die combinatie kamperfoelie en clematis. hou ons op de hoogte, ludo!

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.