Pagina's

2 april 2013

aandacht voor de bij

Cover van de Open-tuinengids
Het openingsweekend van de maand juni komt dichtbij. Bij heel wat VELT-leden ben je dan welkom om kennis te maken met hun ecologisch beheerde siertuinen en moestuinen. Ook in onze tuin kan je terecht maar daarover later meer.

4 weken later, in het weekend van 29/30 juni, organiseert de Landelijke Gilde haar Open-Tuinen-weekend. Zo'n 235 eigenaars doen opnieuw mee. Alhoewel de meeste van de opengestelde tuinen grondig verschillen met mijn eigen smaak, verdient ook deze organisatie de nodige aandacht. Ook hier voel je veel tuinliefde en niet zelden tref je mooie verzamelingen vaste planten en heesters aan.

Je merkt er vaak wel dat de planten 'opgedreven' zijn met meststoffen en dat netheid hoog op de prioriteitenlijst staat. Wat ik nog het liefst zou veranderd zien - alhoewel ik ieders smaak tenvolle respecteer - is het ontbreken van verbinding met de natuur. Wilde zoogdieren, amfibieën, vogels, vlinders en bijen... ik vraag me af of ze er echt welkom zijn. Precies daarom dat ik aangenaam verrast ben door editie 2013.

binnenblad van de Open-tuinengids
Zoals ook uit de cover van de mooi opgemaakte gids af te leiden valt, wordt er dit jaar bijzondere aandacht geschonken aan het thema bijen.  Er wordt uitdrukkelijk gevraagd om mee te helpen aan de toekomst van de honingbij, ondermeer door meer drachtplanten aan te planten en minder (beter nog: geen) bestrijdingsmiddelen te gebruiken.

In de gids, die je voor 4 euro kan kopen in de Avevewinkels, vind je, naast een beschrijving van de 235 tuinen + foto,  een bijlage van 12 blz. over de bijen en bijvriendelijke planten. Zo werd een aantal interessante lijstjes opgenomen met nectar- en stuifmeeltoppers en de beste bijenplanten voor het voorjaar, de zomer en het najaar.

Naast een uitgewerkt voorbeeld van een onderhouds-vriendelijke bijenborder, een leerrijke opsomming van weetjes over de bij en een uitvoerige verschillenlijst (bijen vs. hommels vs. wespen) wordt er dieper ingegaan op de vele soorten honing en hun typische geur, smaak en kleur. Ik lees hier dat er ook meeldauwhoning bestaat, met een duidelijke harsige smaak. Dat wist ik niet.

In de bijlage lees ik ook een oproep tot meer tolerantie ten opzichte van wilde planten en om het beeld van het gazon bij te stellen: "een altijd groen monotoon tapijt is een troosteloze woestijn voor de bijen. Vervang uw traditioneel gazon geheel of gedeeltelijk door een bloemenweide." Dat klinkt als muziek in de oren.


11 opmerkingen:

  1. Ola! Van een trendbreuk gesproken! Wij gaan ook elk jaar wat tuinen bezoeken bij de landelijke gilden. Sommige zijn ok, maar je merkt inderdaad dat de gifspuit bij de meeste niet ver weg is.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Natuurlijk hopen we dat de tuinders oren hebben naar deze oproep. Laat ons hopen van wel. In tuintijdschriften en tuincentra krijgt het gamma 'vergif' nog steeds veel aandacht en promotie.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wel opmerkelijk dat het aantal deelnemers aan de Open Tuinen van de Landelijke Gilden jaar na jaar afneemt. Misschien worden de al te gestofzuigde tuinen er uitgezeefd?

    Met gifstoffen wil ik niks te maken hebben, maar een - organische - meststof is welhaast noodzaak als je, zoals ik, tuiniert op arme zandgrond.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @menck: het aantal deelnemers bij VELT is ook aan de lage kant en wordt vanuit Holland enorm opgeschroefd (ook bij de Landelijke Gilde veel Nederlanders). Bij VELT hadden vorige deelnemers een rotweekend met weinig bezoekers en dat werkt toch ontmoedigend. Inkom vragen vind ik ook niet zo slim. Als je een aantal tuinen bezoekt met je tweetjes en telkens 2 euro moet ophoesten.....

    BeantwoordenVerwijderen
  5. prachtige initiatieven, ik bewonder de mensen die hun tuinen open stellen en nog meer al het werk dat ze er in verrichten. vroeger werkte ik ook graag in de tuin, had zelfs een klein moestuintje. nu ben ik een beetje verzadigd, of eerder ben ik vooral al dat onkruid wieden en gesnoei beu, vloek op de parasiterende wildgroeiers; in onze vorige tuin was ik uren zoet met die vervelende karwijen. bovendien heeft ook de rug nogal te lijden bij al dat tuinwerk.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Volgend jaar doe ik mee aan de Open Tuinen dagen van Velt. Dit jaar kom ik jouw tuin bezoeken (controleren of al die mooie tuinfoto's écht uit jouw tuin komen ;-) )
    Gifspuit wordt hier niet gebruikt, organische mest durf ik wel aanwenden.
    Iksnap niet waarom mensen een golfterrein achter hun woning wensen. Echt niet. Of erger nog, kunstgras. Madeliefjes en klavertjes in 't gazon, kan het nog mooier?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Tof om te lezen dat je volgend jaar meedoet. Nieuwe deelnemers zijn erg welkom want ik vind het aantal toch wel aan de lage kant.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hier in Nederland heb je een minder strikte scheiding, vermoed ik, tussen biologische tuiniers en reguliere tuinliefhebbers. De grootste vereniging, groei en bloei, is al vrij milieubewust in haar uitingen. Verder zijn de regels voor gif hier ook strenger (vreemd in deze tijd van Europese eenwording). Dat het maar heel erg mainstream mag worden om rekening te houden met alles wat leeft. ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ah, doe je weeer mee met de tuindagen van velt dit jaar, leuk. Ik denk nog vaak aan jullie zwemvijver, werkelijk het kroonjuweel in je prachtige tuin!

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Als het qua agenda's een beetje lukt kom ik ook een kijkje nemen dit jaar. Wij hopen binnen een aantal jaar te kunnen meedoen, zaterdag worden hier de eerste eco-siertuin heesters en struiken geplant. De moestuin gaat zijn tweede jaargang tegemoet, en gif komt er niet in. Ik wist niet dat het verschil landelijke gilde - velt zo frappant was...

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Aan iedereen die komt: vergeet zeker niet je even voor te stellen, want ik ken de meesten niet van gezicht. Het zou jammer zijn dat je weer vertrekt zonder kennis te maken en iets te drinken.

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.