© Ludo Rutten - Blogger sinds 2004 - muggenbeet [at] gmail.com - BE Tessenderlo - Ecotuin 31 are.
31 december 2009
wij wensen met vreugde...
infans consumentalis
30 december 2009
wintervoorraad
28 december 2009
wandelen in Gerhagen
25 december 2009
mooi presentje
24 december 2009
een zeer schoon kerstliedje
23 december 2009
budgetbewust
Lily stopt
22 december 2009
de gulle gever
the torture never stops
21 december 2009
20 december 2009
vetbollen en pindanootjes
sneeuwtapijt
En dat geldt ook om de buitenslapende auto in gang te krijgen. Geen leven in te krijgen. Gelukkig krijg ik de auto met zijn snuit in de overvolle garage geduwd en heb ik ergens nog een batterijlader liggen vanuit de tijd dat ik samen met die van ons avondschool auto heb gevolgd. De lader aangesloten en hier en daar wat bijverwarmd met een haardroger en na een half uurtje dan toch leven in de motor. De bestelling kan worden afgehaald. Deze nacht blijft de auto binnen slapen. Hopelijk dan geen gedoe meer. Niets zo mooi dan een sneeuwtapijt maar erg praktisch is het allemaal niet.
16 december 2009
13 december 2009
matige start
Diest S is, na een kort verblijf aan de staart, ondertussen opgeklommen naar de 4de stek. 22 punten op 30 is geen slecht resultaat maar het had beter gekund. De match tegen onze V-ploeg had nooit verloren mogen worden en ook tegen VMS mochten we nooit de duimen gelegd hebben.
Onze intrinsieke sterkte werd nog het mooist geïllustreerd op de match tegen leider Meerdaal K (nog geen enkele verliesmatch!) waar wij slechts 1 wedstrijdje op de 16 teveel verloren om twee punten te vergaren. Kampioen spelen was mogelijk geweest, helaas kan onze ploeg nauwelijks of niet beschikken over dochter Loes en superNG'er Jos Braeken.
En mijn eigen resultaten? De stilte op Muggenbeet zegt alles? Op het non-sportieve kan Tiger Woods nog veel leren maar aan de tafeltennistafel is het inderdaad wat minder. De verandering naar noppen was een stommiteit en heeft zijn sporen nagelaten. Sinds ik terug speel met mijn oude palet (Tackiness C/ Nimbus) verbeteren gelukkig mijn resultaten ook. Momenteel heb ik net 50%, dus evenveel gewonnen als verloren. Maar 65% is toch meer mijn normale doen.
Ik zal er alles voor doen om mijn resultaten op te krikken maar mijn klemtoon/prioriteit ligt tijdelijk nog bij het non-sportieve. Op mijn gezegende leeftijd zijn er stukken van het lichaam die al wat beter werken dan anderen.
Foor 11
Foor 11, hun nieuwste theatertournee, was alweer een lust voor oog en oor. Het Beringse publiek was erg enthousiast en applaudiseerde voor een bisnummer, dat er ook kwam. Ik hoorde sterke composities, prima liedjesteksten en een erg gevarieerd en origineel instrumentarium - wie komt nog voor de dag met een houtzaag, een paar lepels, een bombardon, een doormidden gezaagde gitaar, een mondharp en een mandoline?
Zoals je op de trailer hierboven kan zien, dienden het stalen karkas van een oude paardenmolen en een afgedankte skilift als decor voor foor 11. Stuntman Geert Vermeulen, de Popeye van Vlaanderen, leeft er zich weer volledig in uit. Lachen geblazen maar ook bewondering voor zijn lenigheid en kracht. Ook een dikke pluim voor de decorbouwer(s) en de regisseur!
2 december 2009
winnend 'beste hobbykok van Vlaanderen-recept"
Geeft het authentieke wow-gevoel en ontploft in uw mond. "Geil" word je er evenwel niet van.
1 december 2009
18 november 2009
12 november 2009
naar den televisie
Om half zes precies stopte de koerierdienst van de VRT om 2 van de veertig duracell-konijnen van Sara op te pikken. Heel binnenkort maken de twee trommelaars hun groot TV-debuut tijdens een bekend programma op Eén. Na de opnames worden ze met de koerierdienst terug aan huis gebracht. Geweldig toch?
De presentator stuurde me eerst een vriendelijke mail. Hij had op mijn blog gelezen dat de dochter dergelijke konijnen verzamelde en de vraag was of er ook trommelaars tussen zaten en of de dochter bereid was ze uit te lenen. Sara had er helemaal geen bezwaar tegen. Integendeel, ze vindt het programma best OK voor een eerste optreden.
Via de telefoon werd de deal beklonken, natuurlijk nadat ik eerst twee voor de hand liggende voorwaarden had gesteld: 1. Billy en Georgina veilig en wel terugbrengen en 2. niet vergeten ze tijdig eten te geven. De andere kant kon er ook mee lachen, wat eigenlijk nog zelden gebeurt met mijn instant-mopjes.
Mis het optreden niet, de trailer komt er zo aan. Zoals we van de twee gewend zijn, zullen ze ook nu het beste van zichzelf geven.
11 november 2009
godenslaap
8 november 2009
klein fruit
1 november 2009
open tuin
In het weekend van 5 en 6 juni volgend jaar zal voor de eerste maal onze tuin opengesteld worden. Onze 'open tuin' kadert binnen het VELT-ecotuinenweekend. Dat weekend kan je in heel Vlaanderen en in Nederland ecologische moes- en siertuinen gaan bezoeken en wie weet wat inspiratie op doen. Moesten er onder jullie geïnteresseerden zijn, dan ben je welkom. Een ideale gelegenheid om -eindelijk- eens nader kennis te maken. Ik zorg ervoor dat je alvast geen dorst hoeft te lijden.
24 oktober 2009
overvloed
Het lijken sappige kersen maar het zijn wel degelijk appeltjes. Voor kersen of krieken zijn we al veel te laat op het jaar. Maar de rood-oranje appeltjes van de malus floribunda hangen nog in overvloed aan de boom. De gebogen takken hangen momenteel overladen over het terras. De kleurenpracht past prima bij de rode herfstverkleuring van de amberbomen en de kornoeljes.
Nog een extra troef van deze sierappel is de weelderige bloei met wit-roze bloemen in het voorjaar. Dit boompje is ook voor de kleinere tuinen geschikt omdat de maximale hoogte beperkt blijft tot zo'n 4 meter. Ook de bloemschikkers of andere knutselaars die werken met natuurlijke materialen zullen blij zijn met dit prachtboompje want de appels zijn op vele manieren bruikbaar: in herfstkransen, in een lege glazen fles, geregen aan touwen of in de nachtclub (als de pingpongballetjes op zijn).
18 oktober 2009
Het referendum van Tessenderlo
De Antwerpenaars konden zich vandaag via een volksraadpleging uitspreken omtrent de Lange Wapper. "Een feest van de democratie", "de stem van het volk" waar rekening moet mee gehouden worden. Zo zou het inderdaad moeten. Maar in Tessenderlo hebben we met zulk een volksraadpleging niet zo'n beste ervaring.
Op 25 maart 1979 konden de stemgerechtigde Looienaars zich in een referendum uitspreken over de komst van mercaptanenproducent Phillips Petroleum vlakbij het wooncentrum van Tessenderlo. Alhoewel het een regenachtige dag was, kwam bijna 70 procent van de Looienaars opdagen. Ja, dat is wat anders dan de 30% in Antwerpen en ... maar liefst 93% van de kiezers zei overduidelijk NEEN tegen P.P.. Een prachtoverwinning voor de Looise bevolking en in het bijzonder de milieugroepering BELT (Beter Leefmilieu Tessenderlo) dat een heroïsche strijd voerde tegen deze Amerikaanse multinational.
Maar hoe denk je dat het uiteindelijk afliep met de exploitatievergunning (thans milieuvergunning) ? Niettegenstaande de Looise socialisten tegen P.P. waren, leverde hun rode minister Dewulf toch de gecontesteerde vergunning af. Toen ook de Raad van State de milieugroep BELT en burger E. Pals gelijk gaf omwille van fouten op de Wet op de Ruimtelijke Ordening werd in snel tempo het gewestplan op maat van P.P. herkleurd. De inwoners van de Hofstraat die het meest te lijden had van de stankhinder van de mercaptanenproducent, werden onteigend. Het waren dus de inwoners die konden ophoepelen.
Zelfs toen bleek dat Phillips Petroleum de basisgrondstof thiodiglycol leverde waarmee Sadam Hoessein zijn mosterdgas aanmaakte, deed de overheid zijn ogen toe. Het bedrijf kon rustig verder zijn gang gaan. In de vergunning werd één regeltje toegevoegd: thiodiglycol mocht niet meer geproduceerd worden. En dat was het. Terwijl heel Amerika, CIA inclusief, moord en brand schreeuwde over de verschrikkelijke Hoessein was het een Amerikaans bedrijf dat de verschrikkelijke moorden met gifgas mogelijk maakte.
Ondertussen staat het bedrijf er nog. Net zoals Townsend Thoresen na het kapseizen van The Herald of Free Enterprise zijn merknaam opdoekte, verdween ook Phillips Petroleum als merknaam. Het bedrijf gaat thans door het leven als Chevron Phillips en het staat nog steeds op indentiek dezelfde plaats. De mening van de Looienaars heeft slechts een weekje de krant gehaald. Daarna gooide de politici ze in de prullenmand.
Toch één lichtpuntje: dankzij de inzet van de Looise milieubeweging werden de milieuvergunning en het milieueffectenrapport 'uitgevonden' en is het voortaan verplicht dat rond een industriegebied ook een bufferzone wordt voorzien. Hoe breed dat die zone moet zijn, is evenwel niet bepaald. In Tessenderlo volstaat het zo dat rond een van de grootste chloorproducenten ter wereld enkele struiken werden aangeplant om wettelijk in orde te zijn.
Om heel cynisch van te worden. Het feest van de democratie duurt meestal niet lang.
Dream Theater: kort maar krachtig
10 oktober 2009
het bos in
Morgen start de nieuwe Week van het Bos. De Week van het Bos is uitgegroeid tot de grootste boshappening in Vlaanderen. Deze campagne van ANB en VBV wil zo veel mogelijk mensen in contact brengen met de schoonheid van de Vlaamse bossen.
Niet toevallig wordt de week van het bos net deze week georganiseerd. De bossen zijn momenteel op hun mooist: een frisse neus halen, genieten van de kleurenpracht, stiekem snoepen van de vele vruchten, je laten verwonderen door de honderden paddenstoelen,… voor elk wat wils!
Om door de bomen het bos te kunnen zien wordt er elk jaar een ander facet van het bos in de kijker geplaatst. Dit jaar werd er gekozen voor de slogan ‘Zaad met pit!'. Hiermee gaat de organisatie terug naar de kern van de zaak: het zaadje, de bron van nieuw leven en in vele gevallen nog lekker ook.
5 oktober 2009
begijnhofkerk Diest
De begijnhofkerk of Sint Catherinakerk dateert uit de 14de eeuw en werd gemetseld in de typische ijzerzandsteen die je in onze regio op vele plaatsen (getuigenheuvels) terugvindt. De linkergevel van het kerkje wordt flink onderstut want de kerk is in niet zo'n goede conditie. Een trieste vaststelling die je voor veel Vlaamse 'beschermde monumenten' kan doen.
Een stierenkop, detail uit de preekstoel
In de kerk hangen heel wat schilderijen uit het begin van de 17de eeuw. Mij zegden ze niet zo veel temeer daar de lichtinval vs. schaduw de meeste werken onaanschouwbaar maakten. Mijn aandacht werd vooral getrokken door het mooie houtsnijwerk in de kerk. De preekstoel -"verboden toegang, instortingsgevaar"- is zeker de moeite waard. Hij is van de hand van Jan Mason en dateert uit 1671.
Ook de afsluiting van het begijnenkoor wordt toegeschreven aan Jan Mason. De getorste zuilen (zie foto boven) en de beeldengroepen onderstrepen het meesterschap van Mason. Tot mijn verbazing leverde een Google-zoektocht geen extra informatie op over deze houtsnijwerker. Ik kan moeilijk geloven dat zo'n stielman enkel werk heeft geleverd aan de begijnhofkerk van Diest. Iemand meer informatie?
3 oktober 2009
kleurige herfst
Toch niet alleen kommer en kwel in de tuin. De herfst is al stevig ingezet. De bladeren en rijpe appels vallen in grote getale van de bomen. En natuurlijk, de prachtige herfstkleuren steken de kop op. De verkleuring van de bladeren is nu op zijn mooist.
21 september 2009
muggenbeet als weldoener
"Op de 5de plaats deze week komen we terecht bij personen die het goed menen met onze club. Deze week konden we onze 12 prachtige elektronische scoreborden in gebruik nemen. Dat we hiervoor de nodige gelden wisten rond te halen is zeker niemand ontgaan. Na de West-Vleterenavond, wafelverkoop en badeendjesrace konden we ons doel zo goed als bereiken. Ware het niet dat een 3-tal personen/families méér deden dan hun best.
Zij zorgden o.a. persoonlijk voor de aankoop van 1 elektronisch scorebord! Hartelijk dank hiervoor !! We hebben het over :
- Ludo + Kristien Rutten + familie
- Luc Vermandel + familie
- en de Rotary-club, waarvan Piet Melotte deel uitmaakt. "
Dit was graag gedaan beste club.
op clematisbezoek
In het kader van 'op de siertoer' stelden heel wat plantenkwekers hun geleeg open voor mensen die ook geïnteresseerd zijn in de bedrijvigheid achter hun zaak. Al vaak had ik die serres van de clematiskwekerij vlakbij de carpoolparking in Rillaar (nabij Scherpenheuvel) zien liggen. De mogelijkheid om nader kennis te maken met de eigenaars en de clematisteelt liet ik nu niet aan me voorbijgaan. Als je goede, op praktijkervaring berustende uitleg wenst, moet je bij de vakman zijn.
die van ons en de kleinste voor een grote partij clematissen
We werden vriendelijk verwelkomd door een van de twee gebroeders Van Nuffelen die de clematiskwekerij runnen. Zo'n 600 sterke en rijkbloeiende soorten kunnen ze te koop aanbieden. Stekken, verzorging en inpotten doen ze allemaal zelf. Ze leveren grotendeels aan de detailhandel maar ook particulieren kunnen er op zaterdag (van tien tot vier) terecht om hun favoriete clematissen op de kop tikken.
Echt goedkoop zijn ze niet -geen opruimprijzen- maar je krijgt hier zeker waar voor je geld. Alle clematissen worden in een tweeliter pot aangeboden, de plant is gegarandeerd ziektevrij en de goedgevormde clematissen bestaan uit drie tot vier stengels. En als je op zoek bent naar deskundige uitleg kunnen de gebroeders u zeker wegwijs maken in de geheimen van de koningin der klimplanten. Zelf sukkel ik als een echte sukkel met clematissen in mijn tuin. Hooguit twee jaren en dan geven ze de geest. Wat zou er schelen?
16 september 2009
Dina steunt protest van de boeren
15 september 2009
Kim is mama
Fawziya, een twaaljarig meisje uit Jemen, was bijna mama. Helaas bloedde ze dood. Geen beker voor haar, geen interviews, geen fotoshoots, geen burgemeester die een fontein gaat oprichten. Zelfs geen kind om in de armen te sluiten. Een klein kadertje in een beperkt aantal kranten. Meer zit er niet in voor Fawziya. Aan een tenniscarrière had het kind niet gedacht. Meer dan minuut holle woorden kan er voor haar niet worden uitgetrokken.
7 september 2009
2 september 2009
Bhumibol heeft me liggen
het vreemde muntstuk
Sommigen zouden kwaad reageren en spreken van bedrog en afzetterij -dat is het ook- maar ik vond het muntstuk vooral intrigerend en 'de toren' van een prachtige architectuur. Niettegenstaande het muntstuk door weinige automaten als vals wordt erkend, heb ik het omwille van zijn schoonheid nog steeds in mijn bezit. Ook al blijkt het na enig speurwerk slechts 0,21 euro waard te zijn.
Al heel wat vrienden en collega's hebben het stuk bestudeerd. De meesten denken dat het die 'Turkse valse' is waarover de pers enkele jaren geleden berichtte. Maar dat klopt niet. Het gebrild figuurtje is namelijk Rama IX, de koning van Thailand die we beter kennen als Bhumibol Adulyadej (°1927), de langstzittende monarch van de wereld. En die toren is natuurlijk Wat Arun Ratchawararam, ook wel “The Temple of Dawn” genoemd. Deze 79-meter hoge pagode is gebouwd in de Khmer-stijl en is één van de grote toeristische trekpleisters in Thailand.
Deze tempel aan de Chao Phraya River wordt veel bezocht. De inkom is er slechts 10 Thaise Baht.... oftewel het mysterieuze muntstuk. Geef toe, er zijn lelijkere manieren om opgelicht te worden.
21 augustus 2009
vuurvlindertje
Gelukkig vond ik daarnet troost in de verschijning van een kleine vuurvlinder. Alhoewel deze vlinder niet zeldzaam is en eigenlijk in bijna heel Europa kan waargenomen worden, is hij in mijn tuin niet zo frequent op bezoek. De eitjes worden gelegd op zuring (vooral schapenzuring) en de vlindertjes zelf vinden hun nectar op heel wat kruiden. Per jaar kunnen er drie generaties vuurvlindertjes voorkomen. Mijn exemplaar bleek een heel rustig vlindertje te zijn dat zich gewillig liet fotograferen.
de kleine vuurvlinder
17 augustus 2009
nanoseconde onnozel
Wie bedenkt trouwens zoiets, Evi Hanssen in haar blootje met een olifantenslurf tussen haar benen. Moet je daar niet een beetje ziek voor zijn? Dat blijkt inderdaad zo te zijn want intiem contact tussen Evi Hanssen en een olifant werd al eerder gesuggereerd. Op muggenbeet dan nog wel.
hop op de camping
Ooit, in de jaren 50-60, kwam de hop nog regelmatig voor in Vlaanderen maar de laatste tijd is hij zo schaars geworden dat je van een gelukstreffer mag spreken als je nog een hop spot. Zelf heb ik nog nooit het geluk gehad om deze prachtige vogel in levende lijve te bespeuren en ik ben nu toch al heel wat jaren aan 't vogelen. Onze vakantie in Italië bracht hier verandering in.
nog een voltreffer, een kleine zilverreiger
Het Trasimenomeer, waarmee de Italianen het plan hebben opgevat om er een groot natuurpark van te maken, schonk ons bij een strandwandeling nog een voltreffer. Een kleine zilverreiger. Helaas bood mijn canon powershot onvoldoende zoommogelijkheden om er een kwaliteitsfoto van te maken.
Of ik in Italië nog bijzondere fauna of flora ben tegengekomen? Natuurlijk de vele olijfbomen die -in tegenstelling tot hun massaal geïmporteerde familieleden in onze contreien- het daar erg naar hun zin hebben, prachtige steeneiken, korstmossen, hele legers hagedissen, een vliegend hert en neushoornkevers, een koningspage die op de kleinste haar kleed kwam zitten en uiteraard heel veel Nederlanders (waarvan een kliek van de camping werd afgesmeten wegens luidruchtigheid, hoe kan het anders?) en Italianen die niet zelden onvriendelijk waren.
16 augustus 2009
vandaag: il Palio di Siena
De marchanten in Siena verkopen ook de vlaggen van de contrada's
We konden er niet live bij zijn maar naar 't schijnt komt het rechtstreeks op de Italiaanse TV en ook op youtube staan een aantal filmpjes die een goed beeld schetsen van de Palio. Bezoekende toeristen doen er goed aan terplekke geen partij te kiezen en zich uit de voeten te maken als contradaleden daar om verzoeken. Een plaatsje op het centrale middenplein is gratis -laat kinderen evenwel thuis- een plekje op de tribunes of in de talrijke vensters kost stevig plaat.
Livestream hier.