31 december 2009

wij wensen met vreugde...

Dochter Heleen met vriendinnetje klaar om te nieuwjaarzingen

In Tessenderlo wordt de laatste dag van het jaar aan nieuwjaarzingen gedaan. In de voormiddag gebeurt dit in de gehuchten, in de namiddag wordt het centrum aangedaan. Op vele plaatsen gebeurt iets gelijkaardigs bij Driekoningen maar dat kennen we in Looi niet.

Net zoals de ouders vroeger zingen ook onze kinderen "wij wensen met vreugde u ahallemaal, een zalig en gelukkig nieuwjaar". Het voordeel van dit liedje is dat het niet te lang duurt en dat het polyfonisch ten berde kan gebracht worden. Een ander veelgehoord deuntje gaat als volgt: 'nieuwjaarke zoete, ik heb kouw voeten, laat me niet te lang staan want ik moet nog op een ander gaan'.

Waar de deur niet wordt opengedaan, werd in mijn tijd 'leeg huis (spreek uit 'houwes'), hoog huis, hier zit een gierige pin in huis' geroepen en dan... gaan lopen zoals bij belleketrek. Maar dat liedje kennen de kinderen niet meer. Ze krijgen zoveel snoep dat het op dat één huis ook niet zal steken.

Onze kroost is ondertussen reeds aangekomen en die van ons is nu met hen de verder afgelegen familie aan het bezoeken. Die willen ook dat onze kinderen hun liedje komen zingen. Verkleumde handen en bevroren voeten waren er dit jaar niet bij. De sneeuw is reeds enkele dagen weg en het vriest net niet. Niemand die dit betreurt. Al heeft de warme choco hier en daar ook zijn charmes.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.