30 december 2009

wintervoorraad

dochter Sara voor de nieuwe aankoop

Vorige week deed ik een kleine bestelling voor de vogeltjes op het internet. Vanaf 50 euro werd alles gratis aan huis geleverd. Dat is meegenomen. Ondertussen werd alles, inclusief factuur, thuis bezorgd en hebben we de grote doos leeggemaakt: twee nestkastjes (de 'pluto' en de 'aruba'), een voedersilo en 5 kg silomix. Wie plezier wil beleven aan het beloeren van de vogels (vogelen in het jargon) mag ook wel eens een effortke doen.

Samen met de kleinste dochter en een vriendinnetje werden de nieuwe nestkastjes opgehangen. Eentje hoog in een esdoorn, het andere aan het dak van de fietsenstalling. Eveneens renoveerden we tesamen een vogelkrotje waarvan de bodem was weggerot. De silo kreeg aan een stevige tak van de appelboom een winterstek. Binnen het half uur hadden de mezen de voederbuis al ontdekt. De zwarte zonnebloempitten zijn zichtbaar erg geliefd.

Omdat enkel de blauwgele pimpelmezen en de koolmezen 'met hun zwarte stropdas' succes boeken aan de silo strooi ik de zadenmengeling ook tussen de planten op de grond. Het roodborstje en de vinken zijn er me dankbaar voor. Een dertigtal vogels vliegt op en af. Er valt evenwel geen verrassing te bespeuren wat de vogelsoorten betreft, op een kooitje staartmezen na.

Heel wat buren hebben de afgelopen jaren hun bos gerooid (grove dennen) en vervangen door gazon. Als die trend zich doorzet, wordt mijn tuin een groen eiland. Voor de vogels is dit geen optimistisch vooruitzicht. Men ziet de vogeltjes graag hoor, maar die vallende herfstbladeren en die naalden, dat is toch maar een vuiligheid! Nog een paar jaar verder en de mensen klagen omdat de regen nat is.

2 opmerkingen:

  1. en dat de zon te hard schijnt voor hun zonnepanelen

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Kathleen Tielemans17 februari, 2010 21:16

    Wel, ik geniet ook al enkele winters op rij van de kool- en pimpelmezen aan de nootjes, op de grond de roodborstjes en vinken die lustig meeprofiteren van de mezen die nootjes morsen ... zelfs de mussen hebben de plaatsjes onder onze mezenbomen ontdekt en genieten gretig mee!

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.