20 december 2009

vetbollen en pindanootjes

ongezouten pindanootjes zijn een lekkernij

Ik ben iemand die de vogeltjes buiten weél wat eten bijgeef in de winter. De discussie of dit nu al dan niet een goede zaak is, is niet aan mij besteed. Wat kan er mis zijn aan een helpende hand? De redenering dat een ijskoude winter zorgt voor een natuurlijke selectie zal wel ergens kloppen maar dieren laten creperen is toch in de eerste plaats een uiting van sadisme. Ook bij ontwikkelingshulp heb je van die bizarre lieden die nooit naar hun portefeuille grijpen want "van die zwarten zijn er toch genoeg".

Overdrijven doe ik niet. Ik voeder met mate. Dit jaar heb ik enkele vetbollen opgehangen en een zakje pindanootjes. Pas als alles opgegeten is, hang ik er nieuwe op. Het valt me meteen op dat de kleinste vogels de voorkeur geven aan de pindanootjes. De vetbollen zijn dan ook keihard bevroren. De koolmeesjes en pimpelmeesjes zijn het meest behendig. Hen kan je niets meer leren. Het roodborstje lukt er via imitatie ook bijna in om de nootjes uit het net te vissen. De vinken hebben er duidelijk geen kaas van gegeten. Mission impossible. Ze zitten er zo zielig bij dat ik maar besluit om de pindanootjes tegen een dikkere tak te hangen zodat alle fladderaars erbij kunnen zonder de nek te breken.

De merels doen zich voorlopig tegoed aan de sierappeltjes die nog ruim voorradig zijn in de tuin. Hier komen ze nog wel enkele weken mee toe. Morgen ('t is vakantie) ga ik het voederhuisje herstellen en bestel ik wat extra losse zadenmengelingen. De vogeltjes hebben mij al zo veel plezier gegeven -én geholpen bij het ecologisch tuinieren- dat zij dit meer dan verdiend hebben.

2 opmerkingen:

  1. Ik snap ook niet goed waarom je het niet zou doen, eerlijk gezegd. En zoals jij aanhaalt, met mate. Alles beter gaat zonder overdrijving ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik voer royaal, kijk maar eens even bij de vogelbescherming.

    Daar word gezegd dat je het hele jaar moet bijvoeren!!

    Groetjes Thea

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.