klein fruit

veldje voor klein fruit

Deze herfstvakantie was het ideale moment om nog eens een structurele ingreep te doen in de tuin. Ik zwierde er een groep rododendrons uit en creëerde op de plek een veldje voor klein fruit. De meeste planten had ik reeds ergens staan op een vijftal na.

In de halfschaduw van mijn drie kerselaars (twee rode en een geelbuik) verbeterde ik een strook van 10 meter op anderhalve meter met wat resterende paardenstront. Dankzij de regen was de grond nat genoeg om het plantgoed goed te doen aanslaan. Aan de noorderzijde stapelde ik met de kleinste dochter en wat vriendinnen (van haar) een muurtje van houtstammetjes om de wind te breken om alzo een aangenaam microklimaat te bereiken. Hiertegen plantte ik een vijftal bramen en twee sierrozen met name de Guirlande d'amour en de Rosa félicité et perpétue. Drie kweeperen vervolledigen de achterzijde.

Aan de voorzijde hoop ik volgend jaar heel wat lekkere vruchten te kunnen plukken van de jostabes, de rode, zwarte en witte aalbes en een drietal 'kronselen' (stekelbessen). Met kronselen en bloemsuiker worden ook heel lekkere taarten gemaakt al mis ik hier iemand die de goesting en de bekwaamheid heeft om ermee aan de slag te gaan. Op de bodem tussen het klein fruit kan ik in het voorjaar nog bosaardbeien kwijt of wilde blauwbessen.

De vogels hebben op enkele uurtjes tijd het nieuwe terrein al volledig verkend. Hopelijk gaan ze niet zo drastisch te werk als bij de kersen en mag het baasje deze keer ook meesnoepen.

Reacties

Anoniem zei…
Veel succes ermee.

Uw advies als ecologische tuinman zou hier zeer welkom zijn.