19 maart 2020

alpenwatersalamander

Foto: Sara Rutten

Er is hier altijd twijfel geweest of er nu salamanders in onze tuin zaten of niet. Tegen de mensen vertelden we steeds dat er wel kikkers en padden zitten maar geen salamanders. Dat we dat ook niet goed verstonden. Dat ze er allicht niet in lukten om naar hier te migreren. Sinds vandaag zijn we zeker: er zitten er wel. Alpenwatersalamanders.

Bij de 'lenteschoonmaak' van de tuin kroop ik ook in onze achterste poel. Met de blote handen grabbelde ik zoveel mogelijk (verzurende) dennennaalden uit de sliblaag. Ook de overdaad aan gedoornd hoornblad werd aangepakt. Al wat uit de poel gehaald werd, werd aan de waterkant gelegd zodat de vele kleine beestjes terug het water kunnen opzoeken. Met enkele manuele controles werden alle nimfen van libellen opgespoord en teruggezet.

Bij deze werkzaamheden verschenen ook 3 alpenwatersalamanders: twee mannetjes en een vrouwtje. De dochter was met haar smartphone in de buurt en maakte bovenstaande foto van een mannetje.


7 opmerkingen:

  1. Dat is bijzonder en een goed teken dat je tuin een goed ecosysteem heeft

    Gr Jan (Wilde een Tuin)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi zeg! Bijzonder.
    Doe je dat elk jaar? De vijver schoonmaken?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zalig hè als je er zo eentje tegenkomt! Prachtige foto!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @tuinatelier: deze poel is aangelegd als 'waterleliepoel' en is visvrij. De libellen en blijkbaar ook de salamanders verkiezen deze poel boven de andere. Voor de beesten is het beter dat al het kruid zijn gang kan gaan maar de waterlelies hebben dan weer licht en ruimte nodig. In dubio dus. Af en toe (1x per jaar) haal ik het teveel aan kruid eruit. De naalden zijn nu ook verleden tijd want de verantwoordelijke boom is gesneuveld door de hitte/droogte. Ik moet wel eens nadenken hoe ik de larven van de salamanders niet meer kan verstoren, best in najaar volgende malen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Wat mooi dat dat in jouw tuin leeft.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ik vind dat dus echt geweldige beestjes. Ze lijken ook zo kwetsbaar...

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.