18 maart 2013

plantenruildag

molen van Tessenderlo
De draaiende wieken van de Looise standaardmolen op de Berg vormden een mooi decor voor de jaarlijke plantenruildag van de lokale imkervereniging. Vooraleer een bezoek te brengen aan de plantenstands en het café, klommen we op de molen temeer omdat een familielid er molenaar is.

In 1983 werd deze molen als monument beschermd. De oudste vermelding gaat terug tot 1301. Toen was de molen eigendom van de graaf van Loon, Lodewijk IV. In 1336 werd hij geschonken aan de abdij van Averbode. De molen zoals die vandaag kan bezocht worden, dateert van ca 1750. Samen met het aanpalende molenhuis werd hij in 1980 door de gemeente Tessenderlo aangekocht.

Op zondag kan hij door het publiek bezocht worden, wat een aanrader is. Let vooral op de imposante eiken balk die gans de molen rechthoudt. Ook het tandrad van de wieken, de rem ervan en de omzetting van het verticaal draaiende rad naar een horizontale kracht (molensteen) moet je zeker eens van dichtbij bekijken.

plantenruildag imkers Tessenderlo 2013
Het plantenruilgebeuren gezien vanuit de molen, heel ver zie je de windmolens van Nike.

Omdat we zelf geen plantgoed mee hadden, was onze aanwezigheid vooral een kwestie van de imkers wat te steunen. Hun honingbijen leveren zeer verdienstelijk werk in de bestuiving van onze planten en, zoals je weet, kampt hun bijenvolk met gezondheidsproblemen. Gifspuiterij, de verarming van de biodiversiteit en de varroamijt - je kent het verhaal wel - liggen aan de basis hiervan.

In het cafétaria dronken we een koffie en die van ons smulde ook nog een stuk vlaai. Er was tevens een infostand over compost en eentje omtrent biodiversiteit waar we enkele bijzonder interessante brochures meekregen. Alle aanwezigen kregen van de imkers nog een mooi passend geschenk mee: een voor mij onbekende Euodia daniellii, tegenwoordig aangeboden als Tetradium daniellii

Volgens de gegeven uitleg is het voor de bijen een waardevolle plant omdat hij in de nazomer/herfst bloeit. Imkerpedia geeft deze plant uit de Rutaceaefamilie de Nederlandse naam bijenboom (of stinkes) mee en quoteert hem met een maximale nectar- en pollenscore. Na 4 of 5 jaar zou deze aromatische plant al in bloei moeten komen. We zullen zien, de foto's op internet zien er alvast veel belovend uit.


6 opmerkingen:

  1. Geef uw Tetradium daniellii alvast de ruimte, Ludo. Want deze rappe jongen groeit in no time uit tot een boom van bijna 10 meter hoogte. Beslist niet voor kleine tuinen of tuinhoekjes, dus.

    Interessant, zo'n plantenruilgebeuren. Komt mijns inziens veel te weinig voor.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nog veel interessanter van zo'n polyvalente familieleden te hebben. Een molenaar bijgod. Wie kan dat zeggen?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Gek dat de imkervereniging die boom meegeeft. Ik lees op Imkerpedia "Stuifmeel van sommige plantensoorten bevat voor bijen giftige stoffen[1]. In de Lage landen gaat het dan voornamelijk om het stuifmeel van de adderwortel, de blauwe monnikskap, de scherpe boterbloem, de honingboom, de pontische rhododendron en de witte paardenkastanje). Alleen bij het soms eenzijdig bevliegen van de scherpe boterbloem leidt dit tot opvallende bijensterfte. Meestal komt het door een bijenvolk verzamelde stuifmeel van zoveel verschillende planten, dat het effect van het stuifmeel met giftige stoffen zozeer wordt 'verdund' dat het geen nadelige effecten sorteert"

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @ De Fruitberg
    De honingboom (Sophora japonica) is een heel andere boom dan de hier besproken bijenboom (Tetradium daniellii).

    BeantwoordenVerwijderen
  5. dankjewel Menck voor deze verduidelijking en toelichting. In de kruidentuin van Leuven stond ik eens bij een honingboom, is zeker ook een mooie boom.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dank je voor de informatie, Menck. Ik snapte het even niet helemaal

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.