25 maart 2013

dode spitsmuis

dode spitsmuis
spitsmuisje zaliger

Met mijn sjaal dubbel gevouwen in de nek ging ik bij de konijnen even checken of alles oké was. 2 meter buiten de deur lag een stijf lijkje. Een spitsmuisje, één van onze inheemse insecteneters. Met de staart nam ik het onfortuinlijk beestje van de grond en legde het in mijn handpalm. Duidelijk geen geval van bevriezing maar gepakt, met fatale gevolgen. In de onderbuik gaapt een wonde. In de grijze pels hangt wat bloed. Mond-op-mondbeademing heeft geen zin meer. 

Vooraleer het beestje terug toe te vertrouwen aan de natuur heb ik het even op zijn rug gelegd om er een foto van te maken. Slechts één motief: jullie te tonen hoe lief zo'n beestje is. Kijk naar die schattige voetjes en handjes, de neushaartjes en de oren. Verschillend met de meeste andere zoogdieren is dat de uitgangen van het spijsverteringsstelsel en het voorplantingsstelsel niet gescheiden zijn maar verlopen via een cloaca, op de foto te zien net boven de staart. 

RIP.

(interessante link: wat vangt de kat?)


8 opmerkingen:

 1. ocharme voor de spitsmuis zo'n schatig beestje :(
  stoute kat

  ps:enig meleven met zijn/haar familie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Katten moorden geregeld voor hun plezier. Een muis wordt opgejaagd, vermoeid en er wordt onderwijl duchtig mee "gespeeld". Tot het beestje kaduuk achterblijft.
  Als ik zulks hier zie, haal ik prompt de etensbakjes van de katten weg. Nèm!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Er lopen hier (jammer genoeg) een aantal katten rond die niet van ons zijn. Ik betwijfel of onze oude kattin nog een muisje gevangen krijgt. Kan zijn van wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooie en slimme beestjes. Ik probeer al een week ze (levend) te vangen omdat ze ons 's nachts wakker houden. Ze hebben de vallen al 2 maal leeggegeten, blijkbaar lusten ze wel meelwormen, zonder dat deze toeklappen. Hopelijk vannacht meer geluk!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De beestjes zien er niet alleen erg grappig uit, ze maken ook een erg grappig piepend geluid.
  Ik heb hier een jaar geleden twee spitsmuizen gered uit de klauwen van onze kat.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het valt me steeds op dat katten wel spitsmuizen doden, maar ze in tegenstelling tot vogeltjes, echte muizen of konijnen - niet opeten.
  Misschien trekken ze net als ik, hun neus wat op van het woord "cloaca" ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Spitsmuizen verspreiden ter verdediging een stank (muskusklieren) waar de kat zijn neus voor ophaalt. Opeten? Niet te doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Schattig diertje. Spijtig genoeg vinden wij ook regelmatig dode muizen in de tuin. Dat is nu eenmaal zo als je katten hebt.

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.