poelslakken bij de vleet

poelslak
poelslak drijft omgekeerd op het water

In onze waterleliepoel, die tevens dienst doet als amfibiepoel, krioelt het van de poelslakken. Vijanden hebben deze huisjesslakken hier blijkbaar niet want hun aantal neemt gestaag toe. Ik zou ze heel gemakkelijk met een schepnet kunnen verwijderen maar ik laat ze met rust. Het is best interessant om ze te bekijken want als de zon schijnt, zijn ze behoorlijk actief.

Het feit dat ze hermafrodiet zijn, tegelijk mannelijk en vrouwelijk, vind ik zo'n bijzonder gegeven. 2 slakken die mekaar tegenkomen zijn altijd in staat om te copuleren. Meer zelfs, in de informatie die ik doornam, las ik dat ze - godbetert - ook zichzelf kunnen bevruchten. 't Zal wel zijn dat de populatie alsmaar toeneemt.

Mooi om zien is hoe deze poelslakken de rottende stengels van de waterlelies opeten en de vijver 'proper' houden. Om dit reinigingsvermogen zijn er zelfs mensen die poelslakken in hun aquarium houden. Een fenomeen dat ik eerst niet begreep, is dat deze slakken vaak ondersteboven onder het wateroppervlak hangen (zie foto). Zo komen ze adem happen, via een gaatje wordt de longinhoud gevuld met lucht. Volgens mijn eigen waarnemingen gebruiken ze deze houding ook om zich al drijvend te verplaatsen. Als er gevaar dreigt, laten ze zich als een duikboot meteen tot op de bodem zakken.

Reacties

bart zei…
Ze grazen ook de algen af die aan het wateroppervlak groeien, zo ondersteboven hangend. Mooi geslaagde foto ook. Je hebt de reflectie van het water goed weten te omzeilen, en dat is niet makkelijk weet ik uit ondervinding...
Muggenbeet zei…
@Bart: af en toe weet mijn kleine Canon-pocketcamera me te verrassen :)
zapnimf zei…
Bij de vleet, want een vloot hebben ze zo te zien niet nodig.

Stuur eens een potteke van die beesten op? Ik zit hier met een vuile vijver.
Muggenbeet zei…
opsturen gaat niet, afhalen kan wel :)
Heb binnenkort nog een emmertje waterflora nodig, misschien contacteer ik je dan nog ;-)
Menck zei…
De grootste vijanden van de poelslak zijn bloedzuigers en karperachtigen. Als die niet in je plas aanwezig zijn, hebben de poelslakken vrij spel.
O ja, behalve door een long zijn ze ook in staat om zuurstof aan het water te onttrekken door middel van hun huid. Op die manier kunnen ze, indien nodig, toch langdurig onder water blijven.
Interessant beestje, zoveel is zeker.
Muggenbeet zei…
@natuurlijk-rijk: als je je water wil enten, kan je altijd een emmer (of meer) komen vullen. In hoeverre dat dat echt helpt, weet ik niet.
Anoniem zei…
Knap hoe zo'n beesten zich aanpassen aan hun leefwereld.
Muggenbeet zei…
@menck: bloedzuigers zitten er ook in, ook aparte beesten.