4 maart 2013

leven in de vijver

amplexus bruine kikker
Eén van de drie koppeltjes die ik vandaag zag

Deze voormiddag zag ik een dagpauwoog door de tuin fladderen. Toen ik poolshoogte nam bij onze zwemvijver, jaarlijks de afzetplek van enkele slierten paddeneitjes en klompen bruine-kikkerdril, zag ik op de bodem een drietal koppeltjes. Voor de foto haalde ik er voorzichtig eentje uit met het schepnet. Uiteraard werd het verliefd koppeltje (bruine kikkers) na een tweetal minuten en wat gekwaak terug in de vijver losgelaten. 

amplexus bruine kikker
Nog een tweede foto, let op de stevige armklem bij de amplexus (paargreep)!
Soms zie je ook mannetjes die zich aan dode vrouwtjes vasthouden.


11 opmerkingen:

 1. Wow...
  Daarop zullen we hier nog wel wat jaartjes mogen wachten gok ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat zou wel eens prima kunnen meevallen, bruine kikkers en padden kan je meteen na de aanleg van een vijver er al in terugvinden. Zeker waar jij woont zal het niet lang duren. Bij ons is de komst van een groene kikker dan wel onzeker.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben hier blij met de salamandertjes - men vertelde me dat dat een beetje de komst van kikkers uitsluit. En tot nu toe kwam er inderdaad maar één groene kikker kwaken - zonder kweeksucces. Gelukkig maar, want ik vind ze nogal lawaaierig ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zo, ze zijn er dus al bij jou. Hier valt er voorlopig nog geen padden- of kikkerleven te bespeuren. Wellicht eerstdaags, met de temperatuurstijging in het verschiet.
  O ja: de mannetjes klemmen zich niet alleen occasioneel aan dode vrouwtjes vast, maar soms ook aan een vis (die daar dan meestal het leven bij inschiet). Geef die jongens eens een bril! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @menck: ik las het ergens over die kikker die zich vergreep aan een vis maar dat heb ik hier nog niet gezien, een levend manneke op een dood vrouwtje al wel. Zo scherp staan dat je niet voelt dat 't vrouwtje dood is?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dat lijkt me wel vroeg, nu al kikkerdril? Wat gebeurt er als het nu enkele dagen hard vriest?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wacht tot ze jou uit je bed lichten met een schepnet om je paringsdrang te fotograferen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb tot op heden nog geen enkele klacht ontvangen van het KikkerActieFront. Ik denk dat ze blij zijn dat ze mogen gebruikmaken van mijn infrastructuur.Veel zwemvijvers worden nu proper gemaakt en de bodem gestofzuigd. Ik laat deze ongemoeid tot juni/juli.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Taaie beesten toch, om met zo'n watertemperaturen al aan vuile manieren te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. @Ludo, 'zwemmende' kikkers hebben we vorige zomer inderdaad al gezien; Maar of ze hier ook snel eitjes komen afzetten? Vooral gezien het feit het ven in de achtertuin van onze buurman veel ouder, vele malen groter, en bovendien al tientallen jaren bekend is als kraamkliniek voor kikkers en padden. En ik heb me altijd laten vertellen dat kikkers en padden jaar na jaar het water opzoeken waar ze geboren zijn om zelf eieren af te zetten...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. afwachten Anne, hier ging het ook snel.

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.