De begijnhofkerk van Diest (Unesco) wordt eindelijk gerestaureerd
Terwijl vlakbij het Diestse begijnhof de Demer terug door de stad wordt getrokken, werd nu ook de begijnhofkerk in de steigers gezet. Eindelijk, want het restauratiedossier sleept al zo'n 25 jaar aan. Deze 14de eeuwse gotische Sint Catherinakerk is in zeer slechte conditie. Al jarenlang wordt de linkergevel door stevige ijzeren 'steunberen' rechtgehouden. Ook de ijzerzandsteen waarmee de kerk grotendeels werd opgetrokken, is flink geërodeerd. De moerassige ondergrond (Demervallei) waarop de kerk is opgetrokken, zorgt dan weer voor ernstige verzakkingen.
Sinds 1998 behoort het Diests begijnhof tot het Unesco cultureel werelderfgoed. Dat was helaas niet aan de kerk - toch het kernelement van het begijnhof - te zien. De Sint Catherinakerk verdient beter. Daarom is het heuglijk nieuws om de indrukwekkende stellingen rond de kerk verankerd te zien (zie foto). 2 miljoen euro overheidssteun zorgt ervoor dat de meest dringende restauratiewerken van start kunnen gaan. De funderingen, de gevels en het dak zullen worden aangepakt en de ijzerzandsteen zal met een beschermende kaleilaag worden bezet.
De kans is groot dat er na de restauratie geen misvieringen meer gaan plaatsvinden. Er wordt aan gedacht om de religieuze ruimte een culturele herbestemming te geven. Eerder werd ook al de infirmerie omgebouwd tot het cultureel centrum.
(Ook interessant: Open Monumentendag in Diest)
Door de beschermende kaleilaag verliest de kerk ook wel wat van haar charme (ijzerzandsteen). Maar je ziet dat die ijzerzandsteen nergens opgewassen is tegen de tand des tijds, dus dat zal wel een bittere noodzaak zijn.
BeantwoordenVerwijderenLang geleden dat ik daar nog ben geweest.
Het begijnhof is, de kerk uitgezonderd, in goede staat en beslist de moeite om te bezoeken. Ik vind de vele heiligenbeelden in de nissen heel bijzonder.
BeantwoordenVerwijderenlijkt me wel een bezoekje waard!
BeantwoordenVerwijderen