1 maart 2013

slangenesdoorn

Acer capillipes
de Acer capillipes heeft een mooi gestreepte bast

Onze slangenesdoorn, ook wel slangenhuidesdoorn genoemd, kocht ik ooit als zaailing van enkele centimeters hoog in een P9-potteke. Het was op de (intussen opgedoekte) plantendag van de Vlaamse Vaste Planten Vereniging op de terreinen van de windhondenraces in Beringen. Ondertussen is het tere plantje uitgegroeid tot een meerstammige boom van zo'n 5 meter. De slangenesdoorn doet de goede naam van de esdoornfamilie alle eer aan.

Deze esdoorn behoeft nauwelijks zorgen -af en toe haal ik er een dode tak uit - , hij verkleurt mooi naar het rode in de herfst, hij produceert van die dubbele schroef-helikopters als zaad en hij heeft wel een heel aparte, gevlamde bast die hem ook zijn Nederlandse naam gaf. Eerst stond hij in de schaduw van een zelf opgekweekte moeraseik maar om de slangenesdoorn maximale ontplooiingskansen te geven heb ik van mijn eik stamrolletjes gemaakt. 

Er zijn nog heel wat bomen met een prachtige bast of schors. Bij de aanschaf van onze bomen was dit één van de eigenschappen die zeker meetelde. Zo waren we gecharmeerd door de diep gegroefde kurkbast van de amberboom en ook bij de aankoop van de Acer griseum was het de afpellende schors die de doorslag gaf. En hoeveel charme zou de berk niet verliezen zonder zijn witte bast of de plataan zonder afbladderende schors?


7 opmerkingen:

 1. Hele mooie bast bij deze slangenesdoorn. Ik vind de verschillen in bast / schors bij bomen altijd buitengewoon boeiend.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Echt fraai, zo'n stam. Nog knapper vind ik de stam van een plataan.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De naam geeft mooi weer welke schoonheid deze stam wel niet is!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @menck: dat is ook zo, de schors van de plataan is bijzonder mooi.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Erg mooi inderdaad. Die Acer griseum is ook erg mooi, hoe groot is die nu bij jou?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. onze A. griseum is al hoger dan 2 meter maar de stamomtrek is nog heel gering. Van afpellende bast is nog niets te zien maar we hebben geduld :)

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.