10 maart 2013

verse kikkerdril

De eerste kikkerdril van dit seizoen is er. Ik zag het pakket drijven in het plantengedeelte van de zwemvijver. De dril is ongetwijfeld in de vijver zelf gelost maar door de geringe stroming in het water richting helofytenfilter is de klomp daar naar toe afgedreven.
Ik ga nu wel eens in de gaten houden wat het effect gaat zijn van de aangekondigde vriestemperaturen. In hoeverre beschermen die gelatine-achtige omhulsels de embryo's tegen ijzige koude? Ook is het uitkijken naar het gedrag van de vogels die op dezelfde plek regelmatig komen drinken en een bad nemen. Lusten zij deze bruine-kikkers-in-wording?

Een paddensnoer heb ik nog niet gezien. Dat komt nog wel. Ik zie de koppeltjes over de vijverbodem kruipen. Mooi om zien allemaal.

Update: op aanraden van Bart heb ik de dril in een emmer gezet om hem deze week binnen te laten 'overwinteren'. Als de winterprik voorbij is, zet ik hem terug op de vijver. Dus, geen experiment maar gekozen voor maximale overlevingskansen.


4 opmerkingen:

fruitberg zei

Ik vermoed dat die kikkerdril de vorst niet overleeft, men voorspelt tot -8°C...

Ludo RUTTEN zei

@fruitberg: had net via facebook hetzelfde gehoord van Bart daarom: zie update. groetjes.

Menck zei

Hier is alle vijveractiviteit stilgevallen na een vers laagje sneeuw deze nacht. Van 18 graden begin deze week naar -8 voor begin volgende week: de fauna is lichtelijk in de war.

Stefaan De Clerck zei

Goed idee om die kikkerdril binnen te nemen. Met de temperaturen die verwacht worden is de overlevingskans heel klein.