10 maart 2013

verse kikkerdril

De eerste kikkerdril van dit seizoen is er. Ik zag het pakket drijven in het plantengedeelte van de zwemvijver. De dril is ongetwijfeld in de vijver zelf gelost maar door de geringe stroming in het water richting helofytenfilter is de klomp daar naar toe afgedreven.
Ik ga nu wel eens in de gaten houden wat het effect gaat zijn van de aangekondigde vriestemperaturen. In hoeverre beschermen die gelatine-achtige omhulsels de embryo's tegen ijzige koude? Ook is het uitkijken naar het gedrag van de vogels die op dezelfde plek regelmatig komen drinken en een bad nemen. Lusten zij deze bruine-kikkers-in-wording?

Een paddensnoer heb ik nog niet gezien. Dat komt nog wel. Ik zie de koppeltjes over de vijverbodem kruipen. Mooi om zien allemaal.

Update: op aanraden van Bart heb ik de dril in een emmer gezet om hem deze week binnen te laten 'overwinteren'. Als de winterprik voorbij is, zet ik hem terug op de vijver. Dus, geen experiment maar gekozen voor maximale overlevingskansen.


4 opmerkingen:

 1. Ik vermoed dat die kikkerdril de vorst niet overleeft, men voorspelt tot -8°C...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @fruitberg: had net via facebook hetzelfde gehoord van Bart daarom: zie update. groetjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hier is alle vijveractiviteit stilgevallen na een vers laagje sneeuw deze nacht. Van 18 graden begin deze week naar -8 voor begin volgende week: de fauna is lichtelijk in de war.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goed idee om die kikkerdril binnen te nemen. Met de temperaturen die verwacht worden is de overlevingskans heel klein.

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.