26 maart 2013

afwachten op de bodem

Op 21 maart 2012 was ik er getuige van hoe een pad, met een mannetje op haar rug,  een sliert eitjes rond de wortels van een oeverplant draaide. Zonet ben ik even in dezelfde vijver gaan kijken of er op amfibievlak al nieuws te melden valt. Met de nachtelijke vriestemperaturen zou me dat verbazen. Geen eitjes maar op 1,40 meter diepte zit toch een koppeltje padden roerloos een geschikt moment af te wachten om in actie te treden. Ze zitten daar sinds de paddentrek op gang kwam - de eerste week van maart - en dat zijn toch al 3 volle weken. Bewondering voor het vrouwtje dat al die tijd dat mannetje torst. Wat ik me hierbij afvraag: zouden die beesten met elkander overleggen of gewoon over iets leuteren? Of zwijgen die al 3 weken daar diep in 't water?

koppeltje padden (op 1,40 meter diepte in de zwemvijver), wachtend op zonnewarmte.


10 opmerkingen:

 1. Hopelijk geen gevalletje van Penis Captivus.
  (http://en.wikipedia.org/wiki/Penis_captivus)

  Wel opmerkelijk dat je in staat bent tot op 1,4 meter nog zo'n duidelijk beeld te maken. Van helder water gesproken!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @Menck: had gekund, maar de pad heeft geen coïtus. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Volgens mij is het moeilijk praten met je mond vol water.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als ze zo lang onder water verkeren, ben ik bang dat ze het niet zullen overleven...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @ Zem
  Toch wel. In water kouder dan vijf graden hebben de dieren hun stofwisseling zover gereduceerd, dat ze van longademhaling op huidademhaling kunnen overschakelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoe zit het trouwens met die eitjes? Ik dacht dat je die uit 't water had geschept?
  Bewondering voor dat mannetje dat hij zo kalm en rustig bovenop dat vrouwke kan blijven zitten, drie weken aan een stuk. Daar moet je koudbloedig voor zijn denk ik

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De eitjes die een korte periode binnen hebben overwinterd waren van de bruine kikkers. Padden maken een 'paternoster' van eitjes. Deze zijn nog niet gelegd.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ze nemen hun tijd voor het voorspel, dat is het. :-)
  Zonder gekheid, ik hoop voor hen, en voor ons allemaal, dat het maar gauw warmer mag worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. stand van zaken: 2x eierafzetting van bruine kikker en voor zover ik kan zien: 1 koppeltje padden op bodem + 1 koppeltje bruine kikker op bodem.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Bij deze temperaturen zou ik er ook niet veel van bakken ;-)

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.