14 juli 2012

echte heemst

echte heemst (Althaea officinalis)

Zopas voor de tweede maal geïntroduceerd in onze wilde tuin. Het eerste plantje leeft ook nog maar moet dringend worden verplant omdat het klaarblijkelijk té nat staat in de moeraszone van de vijver. De bloemen doen ogenblikkelijk denken aan de Hibiscus of de Lavatera of het kaasjeskruid. Niet verwonderlijk want allemaal behoren ze tot de familie van de Malvaceae, de kaasjeskruidfamilie. 

Alhoewel de witte bloemen wat bescheidener zijn dan de Hibiscus of de Lavatera mogen ze toch gezien worden. Het blad en de stengels voelen fluweelachtig aan. Het meest bijzondere van de plant zijn de wortels. Vroeger vormden ze de basis van het gekende snoep Marshmallow maar zoals bij zoveel dingen worden ook deze nu met kunstmatige brol gefabriceerd. De plant wordt in de homeopathie voor allerlei kwalen aangewend maar zelf laat ik me -als het écht nodig is- iets door een arts voorschrijven.

3 opmerkingen:

  1. Ze doet me ook wat aan de Alcea Rosea(stokroos)denken die het hier maar niet wil doen. Goeie tip voor mijn lijstje.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. stokrozen, die ik nochtans heel graag zie, willen het hier ook niet goed doen. Malva moschata en deze heemst kunnen dan een alternatief zijn.

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.