wie zoekt die vindt

Ligularia palmatiloba

De uitstap van gisteren met mijn neef naar plantenkwekerij Bruckeveld in Merchtem was een verrassing van formaat. We vonden een zeer uitgebreid assortiment smaakvolle vaste planten, zelfs in die mate dat ik er een hele aanhangwagen vol kon laden ...moest ik er in de tuin nog de plaats voor hebben. Ik heb de vriendelijke eigenaars proficiat gewenst met hun kwekerij en hun aanbod en dat deed ze zichtbaar deugd. Een kort gesprek met de vrouw des huizes bevestigde wat plantenliefhebbers al langer weten en vooral zien: de meeste mensen hebben geen appreciatie voor bijzondere planten en kopen altijd dezelfde 'afgezaagde' planten. Heel wat tuinen zijn dan ook bijna perfecte klonen van elkaar. 

het aankooplijstje (je krijgt een prima en correcte factuur mee)

Zoals hierboven weergegeven, zie je dat ik me toch nog een beetje laten gaan heb. Ik was heel blij met het aanbod van de Ligularia palmatiloba, naar mijn smaak de Ligularia met de schoonste bloemen. Van de Campanula pyramidalis wist ik niet eens dat het bestond, dus dat belandde ook in mijn wagentje. De vaste plant Clematis integrifolia zocht ik al een tijdje net als de échte Thalictrum rochebruneanum, met zijn schitterende paarse stengel en violet-gele bloempjes. Wie gek is van Sanguisorba en Veronicastrum kan in Bruckeveld zijn gading zeker vinden. Heel wat vaste planten zijn meerdere jaren oud zodat je meteen al stevig materiaal in huis haalt. De prijs-kwaliteit verhouding leek ons beiden dik in orde. Een mooi adres om te onthouden. 

(niet meteen bij de deur voor ons maar bvb. combineerbaar met Fort Breendonk of de Ikea)

Reacties

Unknown zei…
ik zal dit adres onthouden, want de tuin van onze nieuwe woning moet nog aangelegd worden. we plannen eerst voornamelijk gras (als het nu maar eens een paar dagen zou willen droog blijven!), ndien op 't gemak uitkijken wat we willen van planten en bloemen. Niet te veel echter want ik haat 'onkruid trekken', en we hebben hier duidelijk last van een lastige plaag, paardenstaarten; natte groetjes, Hilde
Loes zei…
Hej papa!! Mooie plant.. Groetjes vanuit vandenborre
Menck zei…
De Campanula pyramidalis is een blikvanger van jewelste met zijn rijke bloei en aanzienlijke hoogte. Mijn voorkeur gaat uit naar de paarse variant, maar een combinatie paars-wit is zeker ook een aanrader.
Aan de leverbon te zien, vermoed ik dat je een echte verzameltuin hebt; van quasi alle planten één exemplaar wijst alvast toch in die richting. Niet gewonnen voor wat grotere (3 à 5 ex.) groepen, Ludo? Daarin schuilt veel kracht, vind ik.
Muggenbeet zei…
meestal probeer ik de dingen graag uit oftewel gebruik ik eentje als blikvanger tussen een groep. Vroeger (als ik nog plaats had) kocht ik wel regelmatig 15 of 24 stuks van een soort. Als ik nu iets wil planten moet ik iets anders uit doen. :)
SuperMasj zei…
Van die factuur word ik wild. Iemand die mensen duidelijke info geeft over wat hij aankoopt in een plantenkwekerij. Dikk eproficiat oor die kwekerij, ik ga er waarschijnlijk ook eens langs om mijn tuin te bevolken
Gisteren heb ik aan onze velt vrienden beloofd om onze tuin open te stellen voor hen. Het enige probleem is dat ik die planten namen zo slecht kan onthouden en de huisgenoot ook...daar heb jij geen problemen mee ;)
Muggenbeet zei…
@tijdtussendoor: vroeger ging dat toch beter dan nu. Ik weet bvb. wel dat iets een Hemerocallis is maar om nu te zeggen dewelke? Dat lukt niet altijd. Ik probeer thans vooral te genieten van de planten.
bart zei…
Misschien is het, eerder dan een gebrek aan appreciatie voor bijzondere planten, het gebrek aan soortenkennis dat veel mensen parten speelt, waardoor ze voor steeds dezelfde planten kiezen. Het aanbod is zo overweldigend dat het makkelijker is om terug te grijpen naar iets wat je kent bij de buren of familie. Dan weet je tenminste dat het een 'makkelijke' plant is, als die kluns van een schoonbroer ze in leven kan houden ;-)
Zem zei…
Ook ik word hebberig van dat mooie lijstje, veronicastrums, lythrum, thalictrum, stachys...
Nu zie ik je lopen door de tuin om uit te kiemen waar het allemaal moet staan.
Dat is bij mij dan het moeilijkst, er moet dan ook iets anders uit ;-)
Zem zei…
Uitkiemen = uitkienen ( botanische Freudiaanse verspreking).
SuperMasj zei…
Ik ben er vorige week ook eens langs gereden, ga er zeker nog terug naar toe volgend jaar