vertelt hij schuin moppen?


's Avonds met het licht aan de deur laten openstaan bezorgt je snel gezelschap in huis. Niet altijd gewenst bezoek (vliegjes, muggen, de oversekste buurman,...) maar soms zitten er ook motten en nachtvlinders tussen. Als ze bij vredelievende mensen binnengevlogen zijn, worden ze voorzichtig terug buitengewerkt maar heel vaak worden ze dood gemept of belanden ze op een kleefband. Maar ik zeg u, dat beestje eens goed bekijken en er de juiste naam proberen op te plakken, is een heel leuke vakantiebezigheid. Je bent er een tijdje zoet mee en je staat vaak versteld van de gekke, heel spitsvondige namen die men aan zo'n insect heeft gegeven.

Dat 3 cm groot nachtvlindertje op de foto zat doodstil in de hoek tussen muur en plafond. Je denkt meteen dat dat wel een soort lichtmot zal zijn, niet de moeite om even bij stil te staan. Totdat je de wel bijzondere zwarte banden op de vleugels opmerkt. Via Vlindernet kom je dan te weten dat het geen motje is maar een spanner, de 'aangebrande spanner' zelfs. De rupsen ervan leven van de wilde kardinaalsmuts en ja, daar hebben we er heel wat van. Al in 1775 kreeg hij zijn wetenschappelijke naam. Toen al.

Waar ik wil toe komen: wie bedenkt zo'n gekke naam, hoe wordt daarover een consensus bereikt en wie beslist op een bepaald moment dat dat beest vanaf heden 'aangebrande spanner' heet? Ik neem aan dat de zwarte randen iemand heeft doen denken aan een aangebrande ketel of verstaat er iemand vlinders en vertelt het beest steeds schuin moppen? Met dat soort hersenbrekers hou ik me tijdens de vakantie bezig. Het antwoord moet ik nog uitvlooien maar een tijdje geleden las ik ergens iets over een congres waar nieuwe namen werden uitgedeeld.

Of weet iemand van jullie precies hoe het zit?

Reacties

Unknown zei…
neen, echt geen idee! en jouw woordspeling 'uitvlooien' vind ik in jouw dierenrubriek wel erg spitsvondig! ;-)
Muggenbeet zei…
@hilde: dat werkwoord kon ik hier niet laten liggen. :)
Ik vind de naam "oversekste buurman" voor een motje origineel gevonden!
Muggenbeet zei…
@biodiversetuinier: lol