5 juli 2011

taxusbewoner

Een doodgewone taxus vooraan ons bos. Al verscheidene dagen heb ik in de buurt ervan roodborstjes met insecten in de snavel op en neer zien vliegen. Deze morgen zocht ik in alle stilte het nest op.

taxussen zijn ideale nestplaatsen

Maar in plaats van jonge roodborstjes vond ik er een kloeke merelmama. Dat had ik niet verwacht. Hoe meer beestjes, hoe meer vreugde. 

de merel blijft rustig op het nest zitten

En hoe zou het zijn met mijn 4 winterkoninkjes tussen de plantenpotjes in ons tuinhuisje? Wel, ik heb zonet een laatste foto genomen. Vanaf nu laat ik ze in alle stilte groot worden. Hun oogjes zijn open en dan wil ik ze niet meer lastigvallen met irritant geflits. Maar ze zien er gezond en koddig uit.

het nestje van mos is mooi verstopt tussen de  potjes


6 opmerkingen:

~THEA~ zei

Een open nestje?? Dat heb ik nog nooit gezien. Hier maakt de winterkoning altijd van die dichte bollen.
Zelfs in een netskasje, dat aan de bovenkant opengaat. Ze hebben het zo vol gebouwd dat de deksel er bijna af valt.

[muggenbeet] zei

inderdaad Thea, normaal zijn het volledige bollen met een kleine zij-ingang. Ik kan niet in het mannetje zijn hoofd kijken maar misschien dacht hij wel, als het nestje binnen is, is het sowieso veilig voor regen en grote vogels.

Duvel zei

Inderdaad muggenbeet. U kan niet in dat vogeltje ze kopje kijken maar jullie zitten duidelijk op dezelfde golflengte

Silvia zei

mijn zoon van 14 gaat sinds kort helpen als vrijwilliger bij het vogel-en zoogdieropvangcentrum in Heusden-Zolder. Vaak staat hij in voor het (dwang)voederen van kleine vogeltjes die er massaal binnengebracht worden. Ze zijn vaak zo klein dat hij ze moet helpen slikken.

[muggenbeet] zei

@silvia: dat is heel mooi van je zoon. Prima plek om vrijwilligerswerk te doen.

Silvia zei

wel, ik moet toegeven dat ik blij ben dat hij het graag doet (ook al zijn niet alle klusjes even leuk) en dat het fijn is om weten dat er toch een heel aantal jongeren gemotiveerd blijken om in hun vrije tijd vrijwillig de handen uit de mouwen te steken.