2 juli 2011

op zoek naar ...

Terwijl de échte mannen zich in fluopakjes zitten uit te sloven op hun koersfiets of in fitnesscentra de spierontwikkeling van hun bicepsen combineren met het hitsig gluren naar 'gemakkelijke poezen', loop ik op een knullige manier door de tuin op zoek naar aantrekkelijke insecten. Puitogen, wratten of excessieve lichaamsbeharing zijn een pluspunt. Het mogen zelfs mannetjes zijn.

Deze keer speur ik op de zomerbloeiers in de buurt van de vijver. Ik vind vooral zweefvliegen en allerlei hommels. Het hertshooi, de gele Thalictrum, de prachtige lange ereprijs en de Acanthus zijn zowat de lievelingsplanten. Door het winderige en kille weer is het evenwel geen hoogvliegersdag. Geen enkele vlinder vindt het blijkbaar de moeite om vandaag zijn vleugels uit te spreiden. Dan maar wat foto's nemen van plantencombinaties. Anders sta ik daar met mijn kodakse mezelf wel echt belachelijk te maken. De merels fluiten zogezegd maar eigenlijk lachen ze me uit. Denk ik.

de kruisdistels tussen het gele hertshooi

Een mooie combinatie vind ik de blauwe kruisdistels tussen een groepje hertshooi. De roze bloeiwijze van de huislook maakt het plaatje compleet. Rondom dit trio bevinden zich talrijke flink uit de kluiten gewassen wilde marjoleinstruikjes die niet alleen weelderig bloemen maar gedroogd en geknipt elke pizza naar een hoger niveau tillen. Zo'n kruisdistel is echt wel de moeite om te bestuderen. Er zijn heel wat soorten in, de een al wat groter dan de andere en ook in de intensiteit van het blauw zijn heel wat schakeringen. Met wat fantasie zie je er een kindje in van een kogeldistel en een kaardenbol. Ik heb fantasie, veel te veel naar 't schijnt.

En dan zie ik daar op één van die kruisdistels toch wel een interessant kevertje zeker: de penseelkever. Meestal vind ik hem op de reuzescabiosa, de Cephalaria gigantea, maar hier op de blauwe distel heeft hij het ook naar zijn zin.

de penseelkever vertoeft graag op schermbloemigen

De penseelkever behoort tot de bladsprietkevers. Zijn wespenkleuren worden beschouwd als 'mimicry' waardoor predators op het verkeerde been worden gezet. Dankzij zijn intense beharing zorgt de penseelkever ook voor de overdracht van stuifmeel en dus de bestuiving van onze bloemen.

Echte mannen zullen het fotograferen van een penseelkever op een Eryngium niet meteen spek voor hun bek vinden. Ik zie ze er ook niet meteen een poster van boven hun bed hangen of in hun privaat kleerkastje van het werk. Maar zelf blijf ik erbij: zo'n insecten hebben toch iets, zeker in vergelijking met karrenvrachten vrouwen die zichzelf herleiden tot het middelpunt van de wereld, maar maar niet willen begrijpen dat een stel borsten en een gewillig bekken in het niets verdwijnen als je ze compareert met de elegantie van een pissebed of de synchronisatie bij een doordeweekse miljoenpoot.

Ik heb het al geprobeerd hoor, dit uit te leggen tegen echte mannen. Maar horny men are stupid men. Samen met moeder maagd Maria hoop ik dat de foto van die beeldige penseelkever toch enkele echte mannen tot bekering kan brengen. Kijken mag, aankomen ook. Als dat niet overtuigend is, weet ik het ook niet meer.

7 opmerkingen:

meneer boerenerf zei

Ik begin de indruk te krijgen dat er hier ene in congé is ;-)

[muggenbeet] zei

:)

maar meestal houd ik een blogstop van 15/7 tot 15/8. Dat zal dit jaar allicht niet anders zijn.

goossens peggy zei

Alweer heel leuk geschreven !Vooral t stukje van de vrouwen vind ik goed ;-)
Oef, gelukkig ben ik zo elegant als een pissenbed :-)

[muggenbeet] zei

@peggy: .... toch toch, met miss pissebed 1996 kan geen enkele vrouw wedijveren. Schoon dat dat beestje was. En proper op haar eigen. Echt ongezien.

Duvel zei

Echte mannen dit , echte mannen dat... Jij zit met en serieus minderwaardigheidscomplex.
Idem voor de verglijking tussen de elegantie van nsecten en vrouwen.
Muggenbeet, je bent een beste kerel en als jij graag met je neus tussen de mestkevers zit of een vroegtijdige zaadlozing krijgt bij het zien van een pissebed moet je daar geen excuses voor zoeken. Je bent wie je bent en wat de andere,
mannen of vrouwen, daarover denken daar hoef je je geen reet van aan te trekken. Kijk daar, op zeven uur, een mooie dazerik.

[muggenbeet] zei

@duvel: mijn zaadlozingen komen altijd net op tijd. De laatste was precies gelijktijdig met de eerste voetstap van Armstrong op de maan. Dat weet ik nog goed.

natuurlijk-rijk zei

Mooi die combinatie