11 juli 2011

kermisvissen

plastieken mini-aquarium naast Maagdenburgse sneeuwbol

Zoals je ziet gaat ons interieur er iedere dag op vooruit. Bovenop ons TV-meubel pronkt sinds gisteren een plastieken mini-aquarium met daarin twee goudvissen van de kermis. Ik had ze liever niet in huis gehad want dat gezeul met dieren op markten en kermissen aanschouw ik niet met grote liefde. Maar goed, ik kan het de kleinste niet kwalijk nemen dat ze in de val is getrapt van één of andere attractie waar men -voor zover ik het gisteren goed begrepen heb- met "hondenbrokjes naar een bakje" moest gooien. Ze worden daar op de foor ook origineler met de dag.

Het had natuurlijk nog erger gekund: stel je voor dat de dochters gisteren thuiskwamen met kleine varkens of gasten die  Bart DW of Kris Peeters facebookgewijs 'leuk vinden'. Mijn 11 juli zou meteen om zeep zijn. Dan nog liever twee goudvissen. Maar wat nu? Een grotere bokaal zoeken waarin de visjes grotere toertjes kunnen draaien? In het bosvijvertje van opa, waarin al 2 goudvisjes wonen, loslaten? Ze omkappen in onze eigen zwemvijver ook al zit daar al vis genoeg op en is een goudvis niet te vergelijken met een goudwinde?

Het is zo gemakkelijk om kinderen 'gelukkig' te maken met goudvissen maar wat moeten we er in godsnaam mee aanvangen? Wat is er überhaupt nu zo interessant aan het loeren naar een bokaal waarin twee levende beesten hun leven slijten met eten en kakken? Dan heb ik het zelf meer voor die sneeuwbol naast het mini-aquarium. Het hotel van Hundertwasser uit Maagdenburg is hierin vredig en pijnloos vastgelijmd. En als je ermee schudt, lijkt het met de honderden namaak-sneeuwvlokken plots winter. Pure poëzie  in je handen.  Geen stront op de bodem en geen gemalen pieren om het hotel in leven te houden. 

Die vier zielige ogen snakken naar bevrijding. Volgens die van ons, bio-ingenieur van opleiding, is dat kwatsch en moet ik de kinderen laten doen. Ik overdrijf, naar 't schijnt.


8 opmerkingen:

madame boerenerf zei

Ik vind dat toch ook zielig dat die beestjes hun leven in zo een kleine aquarium moeten slijten. Maar ja, ik ben ook nog in die val getrapt als kind.

Menck zei

Het weggeven van goudvissen op kermissen is reeds sinds 1995 bij wet verboden. Dit is duidelijk een geval van een foorkramer die de wet aan zijn laars lapt.
Nu je ze toch hebt, zou ik ze meteen een groter aquarium schenken, want het bakje op de foto is duidelijk veel te klein. Ze in je vijver onderbrengen, is af te raden. Goudvissen zijn karperachtigen en dus per definitie bodemwoelers, wat de helderheid van het vijverwater allesbehalve ten goede komt. Bovendien kweken ze als konijnen...

[muggenbeet] zei

@menck: dat wist ik niet dat het (terecht) verboden is. Als voorlopige oplossing zitten ze nu in een grote ronde kom, ooit gekocht als visbokaal.

huismettuin zei

Ik vond het ook al raar en ging komen zeggen dat ik dacht dat het niet meer mocht.
En ja het is super zielig. Het zou een straf zijn voor mij om op die twee te moeten kijken.
Ook al omdat er veel kans is dat ze zo niet lang gaan leven.

[muggenbeet] zei

een tijdje geleden stond er in Tessenderlo een circus met wilde dieren. Overal werd het circus weggejaagd maar hier vond men 'dat tradities in ere gehouden' mochten worden. Wie de wetgeving rond dierenwelzijn aan zijn laars wil lappen, moet blijkbaar in Tessenderlo zijn.

Ellie loves Whisky zei

Na uitgebreid virtueel onderzoek over goudvissen ooit, is de beste raad ze asap in een vijver zetten. Ofwel een aquarium van minstens 1,5m aanschaffen, terwijl vijver nog altijd beste optie blijft.
De goudwindes die gaan daar geen hinder van hebben, want die zijn toch sneller en voor de rest leeft dat allemaal erg goed samen.
Voor een vis die illegaal op de kermis verloot is, is uw zwemvijver het absolute paradijs om in terecht te komen en is hen een langer leven gegund.

Duvel zei

Zijn ze niet eetbaar ?

[muggenbeet] zei

@duvel: afgekookt in een duvelsbouillon zal het wel smaken, alleen eten we hier noch vlees, noch vis. Leve het levende dier ;)