26 juli 2011

Magnolia grandiflora

'Grandiflora', met grote bloemen, beter kan deze magnolia niet geclassificeerd worden. De witte bloemen zijn wel 20 tot 30 cm groot. Een groot voordeel van deze boom is dat hij momenteel aan het bloeien is waardoor de vorst de feestvreugde nooit komt bederven, iets wat bij de Magnolia stellata en soulangeana maar al te vaak gebeurt. Een andere troef is dat de grandiflora een groenblijvende boom is en dat je dus het jaarrond kunt aankijken tegen een goed gevulde boom. De diepgroene bladeren blinken aan de bovenkant en zijn aan de onderkant licht viltig en bruinig. Er treedt wel bladval op maar in onze tuin wordt hiervan niets opgeraapt.

Eén van de bloemen van onze Magnolia grandiflora

Deze prachtige boom dient wel beschut geplaatst te worden, daarom plantte ik hem in onze tuin vooraan het bos en wordt  hij aan de noorderzijde extra beschermd door een groepje sparren. Onze boom is zowat 30 jaar oud en heeft een hoogte bereikt van meer dan 6 meter. Ook hij is nog een erfstuk van mijn schoonvader. Toen het huis en de tuin van mijn schoonouders in Hulst verkocht werden, hebben we met man en macht deze boom op een lichte vrachtwagen getild en hem een nieuwe plek toegewezen in onze -toen nog erg jonge- tuin. 

Ik had er weinig goede hoop op dat de overgebleven wortelkluit zou aanslaan maar het moet zijn dat deze magnolia gemakkelijk te verplaatsen is want de boom heeft nooit getreurd. Daar onze 'grandiflora' niet solitair in de zon geplant werd maar tegen de rand van het bos, bloeit hij enkel aan de bovenkant, daar vanwaar het licht komt. Als we de bloemen echt goed en gedetailleerd willen zien, komt er ondertussen wel een ladder aan te pas. Zo fanatiek ben ik nu ook weer niet, dus blijft de ladder tegen de muur hangen. Bewonderen gebeurt thans vanaf beneden. Ook de foto is vanaf de grond genomen. 't Is maar dat je je een gedacht kunt vormen.


1 opmerking:

  1. inderdaad een prachtige boom en vooral prachtige bloemen. Fijn dat jullie dit 'erfstuk' hebben kunnen verplanten en dat hij in jullie tuin zijn stek gevonden heeft!

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.