17 juli 2011

nivelleren en aanplanten

Voor het stukje grond waar enkele dagen geleden nog onze mispel stond, is het idee opgevat om een pleintje aan te leggen met hierop een langwerpige feesttafel. Maar een idee realiseren betekent wel dat de mouwen opgerold moeten worden. Alle ogen waren op mij gericht dus...

Deze morgen heb ik op de grond enkele lijnen in het zand getrokken om te bekijken hoe groot het pleintje best wordt aangelegd en tot waar de nieuwe aanplanting kan komen. Het teveel aan zand werd weggehaald, het pleintje werd genivelleerd (klaargelegd voor de zand-cementmengeling) en de borders werden gefigureerd en met goede teelaarde op hoogte gebracht. Deze middag zag het er zo uit:

Hier komt het nieuwe pleintje

Omdat het bouwverlof is, moet ik nog wat wachten eer ik aan mijn Lommelzand en cement geraak. Ook de cementtegels, de ordinaire grijze 30x30's,  en de bakstenen waarmee ik het plein ga verharden zijn nog niet terplekke, dus... zat er niks anders op dan in omgekeerde volgorde te werken: eerst de beplantingen en dan de verhardingen.

Alle aangekochte planten werden uitgezet, verschoven en verwisseld totdat ik van mening was dat het er goed uitzag. Omdat de nieuwe planten allemaal een hekel hebben aan natte wintervoeten werd de grond goed omgewoeld en kruimelig gemaakt. Het plantbed werd iets verhoogd zodat ik er goede hoop opheb dat de Echinacea's e.d. niet wegrotten. Dat zou zonde zijn, voor de prijs maar vooral voor hun schoonheid. 

net na de aanplanting

Het voorlopig resultaat mag al gezien worden. De vlinders en bijen hebben er weer een hele grote speeltuin bij. Toch, en die van ons volgt me daarin, kunnen er best nog wat blauwe kleuren bij. Ik opteer voor enkele blauwe kruisdistels, temeer omdat ze aan de andere kant van het tuinpad ook staan en herhaling hier wel aangewezen is. Zo verkrijgen we een aaneensluitende groep planten in plaats van twee aparte helften. Twee blauwe clematissen en een roomwitte hortensia (Phantom) maken het plaatje compleet. Voorlopig komt het nog een beetje gekunsteld over maar dat is een kwestie van maanden. In de herfst lijkt het alsof alles er al jaren staat.

Voor de plantenliefhebbers en geïnteresseerden, zo die er al zijn, plaatste ik hieronder mijn nieuwe planten. Zoek niet meteen een bril, als je op de prent klikt, wordt de collage groot genoeg. Links op de foto de Echinacea purpurea Flame Thrower, van alle zonnehoeden die ik heb, de mooiste naar mijn smaak.

het plantenlijstje van nieuwe zomerbloeiers

Als de bouwmaterialen aangekomen zijn, vlieg ik er terug in. Het eindresultaat krijg je hier zeker te zien.

Wie nog ergens cementtegels liggen heeft en er graag van af wil, geef me een seintje.


5 opmerkingen:

An en Toon zei

Dat wordt een mooi zomerzitplekje! De insecten gaan inderdaad ook genieten van hun speelplaatsje. Een groter probleem dan het bouwverlof zal echter het weer zijn: je zal het voorlopig als een herfstzithoekje moeten gebruiken ;-)

Silvia zei

die Echinacea purpurea Flame Thrower op de foto ziet er prachtig uit. Het belooft een mooi hoekje te worden ...

onderdeappelboom zei

Ik ben diep onder de indruk! Twee vraagjes wel:
1) Durf jij nu aanplanten? Is dat niet meer iets voor oktober? (enfin, 't is wel oktoberweer natuurlijk, maar ze staan toch in bloei?)
2) Het toont nu al heel mooi vol. Heb je dan niet het probleem dat alles binnen een tweetal jaar veel te groot is geworden en je moet beginnen splitsen en delen?

[muggenbeet] zei

@onderdeappelboom:
1.als het niet vriest of als 't niet te heet en droog weer is, durf ik kleine vaste te planten aan te planten. Ze komen uit een P9 of P11 potteke en als je er dan goede grond en water bij doet, is planten geen probleem. Het huidig weer is prima plantweer.
2.Het streefdoel is de bodem volledig bedekken. Behalve bij Geranium gebeurt het zelden dat ik moet scheuren tenzij om de planten te verjongen. De tuin is groot genoeg om met té veel planten te zitten. Ik vind altijd wel een plekje waar nog iets bij kan.

Anoniem zei

cementtegels heb ik niet meer liggen, maar een paar goei flessen daarentegen wel. Laat maar weten wanneer de receptie is :-)
Dirk C.