5 juli 2011

garnaal als tombolaprijs

Het voorbije weekend bezochten we een beurs voor vijverplanten. Althans dat was zo door ons begrepen. Bij aankomst bleek al snel dat er geen vijverplanten te bespeuren waren maar dat we terechtgekomen waren op een wel heel aparte beurs voor terraria-, aquaria-, vivaria- en pessarialiefhebbers, oh neen, dat laatste was er niet bij. Die moeilijke woorden ook.

In plaats van lisdodde, lobelia's en waterlelies troffen we spinnen, slangen, vissen, aquariumplanten, Japanse salamanders, luchtpompen en (voor ons) gelukkig ook een interessante plantenstand met zeldzame kamerplanten aan.

een mooi opgezette en verzorgde plantenstand

Tussen de vleesetende planten en de bromelia's troffen we er enkele pietluttige kruidje-roer-me-niets aan en een heel bijzondere, zogenaamde blauwe bamboe of Dichorisandra thyrsiflora Blue Bamboo. Mijn vrouw was gecharmeerd door dat kleine, raar plantje dat bij iedere aanraking zijn takjes laat zakken, zelf kocht ik die blauwe bamboo. Een blauwbloemende kamerplant zie je niet zo vaak. Mits het goed nat houden van de kluit en een regelmatige verneveling kan je hem drie maanden lang in bloei houden.

de uit het Amazonegebied afkomstige Dichorisandra

De plant die ik kocht is afkomstig van PlantPlanet. Als enige tuinbouwbedrijf ter wereld heeft Plant Planet een unieke samenwerking met IUCN, de Wereld Milieubescherming Organisatie, bekend van o.a. de rode lijst van bedreigde planten en dieren. Gezamenlijk is een project gestart waarbij met uitsterven bedreigde planten worden gekweekt en verkocht. Het hiermee verdiende geld wordt grotendeels weer gebruikt voor de financiering van reddingsprogramma’s voor deze planten.

een affiche die mijn hart gestolen heeft

Deze beurs dompelde ons onder in een wereld waarin we nog nooit vertoefd hadden. We hoorden er verschillende talen en zagen er dingen waarvan we het bestaan niet afwisten. Ik vind dat ongelofelijk tof als je zo'n ontdekking doet. Dat er blijkbaar honderden mensen zich bezighouden met de gekste spinnen, bijzondere waterslakken, zeldzame visjes of het telen van aquariumplanten. Maar het allergekste dat ik tegenkwam vind ik toch de man die zich gespecialiseerd heeft in het 'houden en kweken van garnalen'. Iemand die zijn vrije tijd besteedt aan het liefdevol omgaan met garnalen verdient de prijs van Mister Sympathico. Kan het nog leuker als je op een affiche leest dat deze man zelfs spreekbeurten houdt?

Helemaal hartverwarmend is het feit dat er tijdens de pauze van zijn betoog prijzen verloot zullen worden, "waaronder een aantal garnalen die Dany voor ons zal meebrengen". Al hadden we een totaal andere beurs verwacht, op zo'n moment kan mijn dag niet meer stuk.


Geen opmerkingen: