16 juli 2011

op plantenjacht bij Creaflora

Op aangeven van Eddy, éen van mijn FB-vrienden met groene vingers, reisden we deze morgen richting Tongeren. In de deelgemeente Henis heeft Tom Devriendt een kleinschalige kwekerij van eucalyptus en bijzondere vaste planten uit de grond gestampt. Op zijn voortreffelijke website was ik al heel wat planten tegengekomen die ik maar al te graag in mijn diervriendelijke tuin zou aanplanten.

Toms visitekaartje voor enkele aangekochte planten.

Bij aankomst in de Weilgenstraat was ik terstond gerustgesteld. De voortuin van het kwekerijtje beviel me meteen. De zomerse gloed glunderde ons tegemoet. Hier woont iemand die van planten houdt en het is een kenner, daar kon ik niet naast kijken. Zoals per e-mail gecommuniceerd, volgde ik het bord 'ingang' en belde ik aan bij het poortje. Tom leidde ons naar zijn kwekerij waar hij zijn mooie planten op tafels heeft uitgestald.

Ook al ben ik 20 jaar met planten bezig, hier stootte ik toch regelmatig op een plant of variëteit waarvan ik het bestaan niet kende. Tien bakken kon ik er vullen, als ik me volledig liet gaan. De magnifieke rode en oranje kleuren van de Echinaceae zijn zo subtiel mooi dat ze laten staan geen optie kan en mag zijn. Alhoewel ik in mijn hoofd een lijstje van 'niet te vergeten planten' had gememoriseerd, profiteerde ik van mijn aanwezigheid om ver buiten dat lijstje te gaan. Mezelf kennende zou ik anders volgende week terug naar Tongeren rijden want "die en die plant waren eigenlijk toch ook heel mooi".

Prachtig aanbod van Creaflora, thans klaar om aangeplant te worden

Ik ga je een opsomming van alle gekochte planten besparen (specialisten kunnen een lijstje krijgen op verzoek). De bovenstaande foto geeft perfect de sfeer weer die ik ga proberen te creëren op het nieuw vrijgekomen perceeltje. Het is een zonnig stukje, met niet al te beste grond. Laat dat nu net de lievelingscondities zijn van het gros der aangekochte planten. Kenners onder jullie zien wellicht dat ik me beperkt heb tot soorten met enkelvoudige bloemen, ook al zijn er prachtige gevulde exemplaren. Maar zoals je weet, wil ik zo dicht mogelijk bij de natuur blijven en is teveel invloed van mensenhanden niet zo mijn ding.

Bijzonder blij ben ik met mijn plantjes. Op zo'n momenten ben ik mensen als Tom dankbaar. En dit omdat zij van die zeldzame menselijke exemplaren zijn die hun vrije tijd besteden aan het opkweken van zo'n mooie bloemen en het verzamelen van bijzondere en smaakvolle specialiteiten. Dit maakt het liefhebbers als mijzelf erg gemakkelijk om ook in het bezit te komen van zo'n levende kleurenpracht. Plantenliefhebbers die zichzelf willen verwennen, kan ik een bezoek aan Creaflora zeker aanraden. Je zal er geen spijt van krijgen. Bovendien is Creaflora erg gemakkelijk te combineren met de 'oudste stad van België' en Alden Biesen.

Succes nog met je kwekerij Tom!

7 opmerkingen:

natuurlijk-rijk zei

Wat fleurige kleuren is altijd leuk, zeker met dit weer!!!

eddy zei

Ludo, je hebt goed je best gedaan en een aantal prachtige planten meegenomen. Heb me vorige week bij Roger Bastin ook moeten inhouden om wat Echinacea's te kopen maar ik moet eerst nog een goed plekje voor hen zoeken. Ben wel eens benieuwd naar je volledig lijstje. Herkende ook nog wel een Helenium en enkele donkerbladige Geraniums maar als je wil mag je je volledige lijstje wel eens doormailen. Ben ook eens benieuwd hoe ze het allemaal gaan doen maar je zal ons wel op de hoogte houden van je nieuwe stukje tuin vermoed ik.

madame boerenerf zei

Merci voor de tip. We gaan dat zeker eens combineren met een bezoek aan de Tongerse zondagsmarkt.

goossens peggy zei

Leuke kleurrijke plantjes ! Waarom zijn al die leuke kwekerijen altijd zo ver ? ;-)

Els Meyns zei

Je hebt gelijk, ik zie zelf ook liever de enkelvoudige bloemen. De kleurenpracht van jouw keuze zal zeker een meerwaarde zijn voor je natuurlijke tuin!
@Peggy: inderdaad, ook weer te ver voor mij om even langs te gaan...

[muggenbeet] zei

Peggy en Els: als het ver is, combineer het dan. Haspengouw is zo'n mooie streek. En misschien ligt Tessenderlo wel onderweg :)
Peggy, jij bent, las ik, bij Bastin in Nl. geweest... da's nog een stukje verder.

goossens peggy zei

is waar ben er geweest, maar vond dat ook wel ver eigenlijk ! maar idd een gecombineerd bezoekje zou wel leuk zijn :-)