op kerkbezoek

Een bezoek aan Borgloon kan tegenwoordig niet meer passeren zonder ook de "Doorkijkkerk" op te zoeken. Het moet zowat de meest gefotografeerde kerk van het moment zijn. Blogs, fotosites, wandelroutes, toeristische magazines, .... je kan er niet naast kijken. Het moet toch zijn dat dit kunstwerk in de smaak valt. Ook op mijn verlanglijstje stond het kerkje al lange tijd met stip genoteerd. Intussen is deze wens in vervulling gegaan en kan ik me alleen maar aansluiten bij de grote groep liefhebbers: dit is echt wel bijzonder, een mooi staaltje van hedendaagse kunst. Neergepoot op de perfecte plek.

De 'Doorkijkkerk' is van de hand van het architectenduo Pieterjan Gijs en Arnout Van Vaerenbergh en draagt de naam 'Reading Between The Lines'. De constructie staat op een stevige betonnen sokkel en is opgebouwd met 100 lagen staal met een totaal gewicht van 30 ton. De site is vrij toegankelijk (te voet of met de fiets) en je kan zowel rondom als binnenin het technisch vernuft van de Doorkijkkerk bewonderen. Zelf zie ik in de opbouwmethode Gregoriaanse muzieknotitie maar allicht was dit niet de bedoeling van de scheppers. De locatie, bovenop het natuurdomein Bollenberg, biedt een mooi uitzicht over het Haspengouwse landschap. Zoek zeker ook eens de positie op waar je zowel de Doorkijkkerk als de Borgloonse kerk in één beeld hebt.

Kunstliefhebbers kunnen in de open ruimte van Borgloon-Heers nog andere werken bezoeken. Meer informatie vind je op deze PIT-site. Wij bezochten ook het Project Burchtheuvel van Tadashi Kawamata. De Servatiuskerk van Groot-Loon was niet toegankelijk (doopplechtigheid) waardoor we de geluidsinstallatie van Paul Devens gemist hebben.


Reacties

Zem zei…
Wat is dit mooi!
Ik kan me je associatie met het Gregoriaanse notenschrift goed voorstellen.
Woelmuizenier zei…
Misschien niet zo bedoeld maar kon toch wel een oproep zijn aan alle (on)gelovige kerkbezoekers om eens between the lines te lezen? De lege ruimtes hebben duidelijk meer inhoud dan de zichtbare structuren.
Muggenbeet zei…
De makers van het werk verwijzen expliciet (zie link) naar de leegloop van de kerken.
Mooi beeld! Ik vind het altijd bijzonder als je tijdens een wandeling op een onmogelijke plek een kerkje tegenkomt, vooral in landen rond de middellandse zee staan kerkjes soms op onverwachte plekken. Prachtig deel van natuur/cultuurlandschap. Daar doet dit beeld me aan denken, beetje nostalgisch.
Menck zei…
Dit is effectief een in het oog springend kunstwerk. Het kan me zeer zeker bekoren.
Anoniem zei…
Een prachtig kunstwerk. Moet er één dezer eens met de fiets heen rijden, is niet zo ver van hier (35 km)
Anoniem zei…
Waaw, dat spreekt mij ook wel aan!
Anoniem zei…
Waaw, dat spreekt mij ook wel aan!