8 augustus 2014

Zappa in Vilnius


Moest ik ooit eens in Vilnius belanden dan zou ik zeker het Frank Zappa-standbeeld gaan opzoeken. De kans dat de Lithouwse hoofdstad mij ook effectief als gast zou ontvangen, leek me quasi nihil totdat die van ons dit jaar de Baltische staten uitkoos als reisbestemming. Voor dat ik het goed en wel besefte stond ik, na wat kaartlezen en vergissen, oog in oog met het 'eerste Zappa-standbeeld ter wereld'. Echt waarheidsgetrouw leek me het gezicht van Zappa niet en het parkje waar hij zijn stek kreeg (Kalinausko 1), wijst er niet meteen op dat Zappa van grote betekenis is voor het Litouwse volk.  Als je weet dat aan de overkant van de straat de Belgische ambassade is gehuisvest dan weet je genoeg in welke godvergeten uithoek van de stad het beeld is terechtgekomen. Maar toch tof dat er daar een aantal goede-kloten-met-muzikale-smaak dit initiatief hebben genomen. 


Ik ben toch blij dat ik het beeld heb gezien - ik heb zelfs enkele niet toonbare foto's waar ik tegen de hoge paal poseer - niet alleen omdat ik grote Zappafan ben maar ook omdat er een interessant verhaal achter steekt. Mijn Capitoolgids zegt hierover: "na de dood van Zappa wilde een groep plaatselijke artiesten de afgekondigde vrijheid in het pas onafhankelijk geworden Litouwen op de proef stellen. Tot hun verrassing werd hun voorstel om een Zappabeeld te plaatsen goedgekeurd."

 De kop werd gemaakt door Konstantinas Bogdanas, ginds bekend vanwege zijn beelden van Lenin en andere prominente communisten.


4 opmerkingen:

 1. Misschien ware Zappa zeer tevreden te weten dat zijn standbeeld ook in een 'godvergeten uithoek' van een stad staat. Temeer daar zijn werk behoort tot een godvergeten uithoek, i.e. sterke kritiek, van onze kapitalistische cultuur.
  (Zomaar een losse gedachte van mij).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. We zullen het nooit weten wat Zappa er van vond, het voornaamste wat hem interesseerde was dat zijn muziek beluisterd werd en dat mensen met een open geest en kritisch door het leven gingen. Maar dat hij één of meerdere standbeelden 'verdient' te krijgen, staat buiten kijf.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Volledig akkoord, Ludo. Weet je dat Berlijn een Frank Zappastraat heeft?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. neen, dat wist ik niet maar Google maps kent de straat ook. Nice to know.

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.