27 augustus 2014

grandioze gymnastiek

koppeltje houtpantserjuffers met ei-afzettend vrouwtje (foto vergrootbaar)


Als de herfst ontegensprekelijk te voelen is, komen hier de heidelibellen en de houtpantserjuffers in actie. Intussen weet ik waar deze pantserjuffers te vinden zijn. De mannetjes zitten aan de rand van de zwemvijver, heel vaak in uitgebloeide toortsen. Als ik een ei-afzettend koppeltje wil zien, moet ik me vlakbij de perzikboom positioneren. Enkele takken hangen boven de zwemvijver en gegarandeerd dat daar het vrouwtje, vastgehouden door het mannetje, de eitjes in de bast legt. Voor elk eitje boort ze hiervoor met haar legboor een gaatje door de zachte schors. Zoals op de foto goed te zien is, gebeurt deze ei-afzetting middels grandioze gymnastiek. Het vrouwtje plooit haar achterlijf 2 x in een hoek van 90 graden zodat de legboor loodrecht op de tak kan geplaatst worden. Ik zie ze graag bezig. Niet zelden zie ik op een tak 2 of 3 koppeltjes tegelijk in actie.3 opmerkingen:

 1. Goh, ik wenste dat ik nog zo lenig was.
  Fijne opnames!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wow - ik heb hier ook Houtpantserjuffers en ik vermoed dat ze dit truukje doen in de takken van de mispels die boven de vijver hangen. Maar ik heb ze 't nog nooit zien doen. En weeral ne straffe foto die laatste! Ik weet uit ervaring hoe moeilijk het is om dat glanzende pantser van die diertjes mooi in beeld te krijgen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @debiodiversetuinier: je kent dat wel, 30 foto's nemen om er 5 goeie over te houden. Het lukt niet altijd even goed.

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.