17 augustus 2014

aanplant nieuwe hortensia's

Blauwe glazenmaker boven de zwemvijver
Bij tuinwandelingen dezer dagen kom ik vaak blauwe glazenmakers tegen. Is het niet boven de zwemvijver (foto) dan wel in de buurt van hun geboorteplek. Deze echte libel heeft sinds enkele jaren zijn volledige levenscyclus in onze tuin wat het boeiend maakt om daar wat extra aandacht aan te schenken: je ziet de vrouwtjes eitjes leggen, de larven die langs plantenstengels uit de modderpoel kruipen, de jonge imago's die uit hun achterblijvende larvenhuidjes sluipen en uiteindelijk de jagende volwassen exemplaren die met horten en stoten toertjes draaien boven het wateroppervlak.  Maar er is de voorbije dagen ook gewerkt.

Als er geen plaats meer is, dan maken we plaats
Een grote hoop takken afkomstig van een gerooide kerselaar en recent snoeiwerk werd door mijn hakselaar geduwd wat me een flinke berg snippers oplevert die ik op paden en tussen planten kan gebruiken. Drie uren ben ik daar zoet mee geweest en vermits dit toch wel wat lawaai maakt, draag ik altijd oorbeschermers en doe ik deze karwei enkel als het (zachtjes) regent en de buren binnen zitten. 

Plezanter dan dat was de creatie van een nieuw plantenvak vlakbij het prieeltje waar die van ons in alle rust al eens een boek leest. Er stond al een toverhazelaar (H. x intermedia 'Sister Jelena') maar die kon best wel wat gezelschap gebruiken. Alleen is ook maar alleen. Dus heb ik opnieuw weer wat gras laten verdwijnen om de tuin meer kleur en biodiversiteit te geven. Het was de vondst van een mooie, dieprode hortensiasoort op de kwekerij die alles in gang zette. Als ik tegenwoordig een plant echt mooi vind, schaf ik hem aan en zoek ik (lees: creëer ik) een geschikte plek.  "Later dit" of "later dat", die tijd is voorbij.

na de aanplanting van de hortensia's en de Potentilla
Mijn oog viel op de Hydrangea paniculata 'Wim's Red', één van de mooiste rode pluimhortensia's die verkrijgbaar zijn. Vijf stuks van de deze en ook twee 'Pinky Winky' werden met zorg aangeplant. De schrale bosgrond werd verrijkt met zes kruiwagens selfmade-compost. De hortensia's kregen meteen ook een onderbegroeiing mee: de rode ganzerik Potentilla nepalensis 'Miss Willmott'.

Voor mensen zoals ik, die een magere, snel uitdrogende tuingrond hebben is de pluimhortensia een goede keuze. Hij is duidelijk minder kieskeurig dan de andere soorten. Extra voordeel: de pluimhortensia snoeien is kinderspel. Elk voorjaar alle takken diep snoeien tot zo'n 30 centimeter hoogte. Dit is niet noodzakelijk om bloemen te krijgen maar denk eraan dat zonder snoeien de pluimhortensia richting 3 à 4 meter hoogte groeit en de bloemen alsmaar kleiner zullen worden.

Wim's Red is genoemd naar wijlen Wim Rutten (geen familie). De struik mag niet voort gekweekt worden omdat het een 'kwekersrechterlijk beschermd artikel' is. De jonge bloeiwijze start in het wit en naargelang het jaar vordert, verkleurt het wit via roze naar donkerrood. Ook de stengels zijn rood. Bij bezoekers van het Arboretum van Wespelaar kan de naam Wim Rutten een belletje doen rinkelen want daar staat een Magnolia 'Wim Rutten'.


6 opmerkingen:

 1. "Later dit" of "later dat", die tijd is voorbij
  Een heilig principe dat ik ook wil invoeren, voornamelijk in de tuin. Die van mij is echter nog niet overtuigd van het heilige gehalte van dit principe en durft nogal eens op de rem staan.
  "Daar hebt ge nog geen plaats voor!", of "weeral gras weg doen??".
  Misschien kan jij eens met haar praten :):)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Op mijn leeftijd moet je je tuinwensen meteen waarmaken, ik wil er zelf ook nog wat jaren kunnen van genieten. 't Is niet dat we 150 jaar oud worden hé!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Weer flink gewerkt, zie ik.
  We zijn een vergelijkbare soort tuiniers, Ludo (met een vergelijkbare smaak). Ziet er in ieder geval goed uit.
  Ik doe dat ook, plaats maken voor dingen die ik echt wil hebben. Ik ben nu plaats aan 't zoeken voor planten die ik absoluut een plaats wil geven in de tuin...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je hebt geluk dat je nog plaats kàn maken; hier is dat echt volledig uitgesloten wegens alles compleet volgeplant.
  Mooie keuze, die pluimhortensia's.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Goede aanschaf, die pluimhortensia's. Ik ga eerdaags eens in mijn tuin zitten met mijn tuinschrift in de hand om alles te noteren wat ik volgend voorjaar wil veranderen. Dan kan ik deze winter eens nadenken over eventuele nieuwe planten.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het wordt hier ook moeilijk Menck, nog een beetje ruimte op de vroegere speelweide van de kinderen.

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.