Bij de Argus-tuinwedstrijd 'De Groene Verleider' hadden we een mooie prijs gekregen waaronder voor 100 euro aankoopbonnen bij Aveve. Onze konijnen en de wilde vogels zijn er al goed mee geweest. Met de laatste cheque van 25 euro heb ik deze week met en voor mijn moeder Primula's gekocht. Om onze eigen tuin op te fleuren, schafte ik me 5 pakjes zaad aan alhoewel ik geen zaaiman ben omdat ik dat te omslachtig en te traag-vooruitgaand vind. Doorgaans laat ik dat over aan de stielmannen - die moeten hun brood ook verdienen - en koop ik plantjes in bloei. Ook de wind mag hier zijn werk doen.
Kenners zullen van de foto wel kunnen afleiden dat ik toch het verstand heb om 'gemakkelijk zaad' te kopen. Normaal kan er met Oost-Indische kers, komkommerkruid, zonnebloem en bloemenweide niet veel mislopen. Het zou zo uit een pakket voor beginners kunnen komen.
Oost-Indische kers heb ik leren kennen in het openluchtmuseum van Bokrijk en de tuin van Claude Monet in Giverny. Ik zag daar met mijn eigen ogen dat deze kleurrijke bloemen prima bodembedekkers zijn en bijzonder charmante klimplanten. De rankende variëteit moet ik me nog aanschaffen (uitverkocht) maar ik heb alvast 2 laagblijvende soorten meegenomen. De bloemen en bladeren zijn eetbaar, ik weet dat, maar de kans dat ze in mijn spijsverteringsstelsel terechtkomen lijken me op dit moment verwaarloosbaar klein. Ik heb op dat vlak nog een drempel te overwinnen.
Het komkommerkruid kocht ik voor de bijen. Deze eenjarige Borago officinalis levert prima nectar en pollen en het is eens wat anders dan Phacelia. Bijkomend voordeel is dat het komkommerkruid zichzelf goed verder zaait waardoor kan verwacht worden dat eenmalig inzaaien volstaat voor meerdere jaren tuin- en bijenplezier. Het sierlijke blauwe bloempje kan vers verwerkt worden in salades.
Het bloemenweide-mengsel is samengesteld uit eenjarigen met bijzondere nectar- en pollenproducerende bloemen. Zo'n 8 weken duurt het eer het zaad de eerste bloemen voortbrengt. Door de aanhoudende vries zullen de open-tuin-bezoekers (eerste weekend juni) helaas het resultaat niet in volle pracht kunnen zien. De reuze-zonnebloemen ga ik in een potje voorzaaien en in mei uitplanten in de voortuin. Het blijven magnifieke bloemen, een wonder van de natuur. Ze geven een tuin ogenblikkelijk een natuurlijke en ecologische look.
De voorbije winterperiode heeft me ook geleerd dat wilde vogels niets liever hebben dan zonnebloempitten. Ik hoop dan ook op een goede oogst en de vele vogels te kunnen verwennen met zelfgewonnen zaad. Rest me nog ergens klimmende Oost-Indische kers te vinden om tegen een kastanjehek te laten groeien. Moest het een succes worden en passen in onze ecologische tuin - het is deze eerste keer een nogal impulsief experiment - wordt het zaaien van Tropaeolum een jaarlijks ritueel. Als het bij de kinderen in de basisschool lukt, zou het bij mij ook wel eens kunnen aanslaan.
Update: zonet heb ik nog 3 variëteiten Oost-Indische kers gevonden, 2 daarvan zijn klimmende soorten. Vooral die Black Velvet staat me wel aan. Blijkt nu dat die dingen ook Capucijnen genoemd worden. Weer wat bijgeleerd uit de zaaibranche.