Begin augustus zal Brussel zijn eigen
Hard Rock Café hebben. De internationale keten liet weten dat ze op de Grote Markt 12a, vlakbij
het Huis van de Hertogen van Brabant, een nieuw Café zal openen. Na het debacle van Antwerpen, waar het Hard Rock Café het niet lang heeft uitgezongen, heeft het iconische HRC hiermee in België opnieuw een vaste stek.
rechts van de Mariakerk, het Hard Rock Café van Krakow
Tijdens onze buitenlandse reizen stoten we regelmatig op een Hard Rock Café. De meest recente die we bezochten waren deze van Krakow en Praag. Het is echt ongelofelijk om te zien in welke panden of op welke locatie deze Hard Rock Cafés hun intrek nemen. Hoe ze dat geflikt krijgen en hoeveel duizelingwekkende miljoenen dollars eraan te pas komen zou ik wel eens willen weten. In Krakow hebben ze hun intrek genomen pal naast de Mariakerk in het historisch centrum dat door de Unesco beschermd is. In Praag verbouwden ze het mooi gedecoreerde VJ Rotthuis, eveneens pal in het historisch centrum. Ook in Brussel gaat het om een 16de eeuws pand op de Grote Markt.
cymbalen tegen het plafond en een gesigneerde gitaar van Metallica
Behalve de bijzondere buitenkanten loont het zeker de moeite om de Hard Rock Cafés ook van binnen gaan te bezichtigen. De inrichtingen zijn smaakvol en je vindt er
de gekste rock-memorabilia. In Krakow hangt het plafond op het gelijkvloers vol met drumcymbalen en dat geeft een geweldige unieke look. Tijdens ons bezoek hing er ook een door Metallica gesigneerde gitaar en een mooie Ovatian Balladeer gitaar van Def Leppard. Maar je vindt er ook botten en jasjes van bekende groepen. Stuff voor Rock-liefhebbers dus.
het interieur van het Hard Rock Café van Krakow
In Praag konden we enkel het gelijkvloers bezoeken omdat alle andere verdiepingen waren afgehuurd door een of andere modellenbureau. Toch zag ik enkele
interessante hebbedingskes: vesten van Jimi Hendrix en Eric Clapton uit zijn Cream-periode, foto's van de jonge Led Zeppelin en een broek van Bono. Je moet daar voor zijn natuurlijk, maar het is toch goed om weten dat er iemand (Hard Rock Café) deze spullen verzamelt, bewaart en uitstalt. Wat er in Brussel komt te hangen, is nog maar deels geweten. Er zou ook Belgisch rock-materiaal bij zijn maar dat is nog afwachten.
de kinderen stappen naar het VJ Rotthuis in Praag
Hoe boeiend deze memorabilia ook zijn voor de muziekliefhebbers - waartoe ik mezelf toch nog steeds reken - de grote kinderen zijn vooral uit op het Hard Rock Café T-shirt. Oersimpele design maar begeerd, zo blijkt. De verkoop van deze T-shirts zijn een belangrijke inkomstenbron voor de internationale keten. Niet zonder succes want je ziet ze overal en ze worden door alle leeftijden gedragen. Het toont stoer en laat tegelijk subtiel zien dat je een reiziger bent, een kosmopoliet. Naar mijn smaak alvast mooier dan een Manneke pis of Atomium met onderschrift "I visited Brussels".
een afgeleefd vestje van Jimi Hendrix en een originele LP-hoestekening
In de Hard Rock Cafés kan je ook drinken en eten. Naar 't schijnt zouden ze daar ook voor bekend staan. Ik weet alleen dat ik schrok van de kaart, vooral van de prijzen dan. Ook in Brussel zou een 33cl-biertje 5 euro gaan kosten. Niet dat ik het niet zou kunnen betalen maar dan kies ik liever voor het pizzarestaurant recht tegenover (Krakow) waar je voor dat geld een wijntje en een pizza voorgeschoteld krijgt. Of beter nog, de lokale keuken in Praag met knedlici of gnocci. Origineler dan een Amerikaanse burger.
foto's van de jonge Led Zeppelin-leden
Maar Brussel gaat aanslaan. Daar twijfel ik niet aan. De oude Markt van Brussel is magnifiek, Manneke Pis staat vlakbij. Je kan er op de koppen lopen en als er slechts een klein deel van al dat volk binnenkomt, zit de zaak vol. Zelf zal ik ook eens binnenwippen: zien wat er tegen de muur hangt, hoe ze het historisch pand hebben verbouwd, of het echt met respect is gebeurd zoals beloofd werd en als de dochters mee zijn om er het T-shirt te kopen. TC Matic, Belgiës allerbeste, mag wat mij betreft niet ontbreken. Een gitaar van
J.M. Aerts bijvoorbeeld.