29 oktober 2013

de Amerikaanse eik doet 'm


bospad nabij het klompenmuseum (Hoeve Den Eik-Laakdal)

Zowat overal waar ik mijn natuurwandelingen doe, wordt de Amerikaanse eik gerooid. Ik begrijp de argumentatie daarachter: het is een exoot, elk eikeltje kiemt, andere bomen moeten het onderspit delven en naar dierenleven toe is het ook geen voltreffer.

 En toch blijf ik het een bijzonder mooie boom vinden. Ook als Natuurpunter en VELTer. Zeker deze dagen komt dat esthetisch aspect van de Amerikaanse eik tot zijn recht. De mooie rode herfstverkleuring van het blad heeft geen gelijke in het bos. Geel, ros en bruin genoeg maar dat schitterend rood komt haast altijd van de Amerikaanse eik of van de Amerikaanse vogelkers, ook eentje dat de kop wordt ingedrukt.

Voor herfstkleurliefhebbers als ik is dat extra rood in het bos of in een struweel een meerwaarde. Als het er niet meer is, voel ik dat aan als een verlies. Vandaar dat ik deze boom wat meer respijt zou willen geven. Selectief gedogen in plaats van meedogenloos uitroeien.

Schoonheid of kleurenpracht, het zou wat zwaarder mogen doorwegen op de weegschalen van de kettingzaag en het hakbijl. Op mijn mooiste herfstfoto's prijken vaak spatjes, lijnen, wolken of vlekken knalrood.  Af en toe is het van een lijsterbes maar meestal van de Quercus rubra, de Amerikaanse eik. Ook bij bovenstaande foto maak ik de bedenking: wat zou de foto nog zijn zonder de lauwerkrans van de Amerikaanse eik?


mooie kleuren in de ijzerzandstenen Wetsberg ...
vanwege de Amerikaanse eik en de Amerikaanse vogelkers

7 opmerkingen:

  1. Een moeilijke, waar trek je de grens.
    Ik stoor me vooral aan echt fundamentalistisch natuurbehoud. Zo streven natuurbewegingen op sommige plaatsen voor het rooien van kastanje want niet inheems (door de Romeinen geïmporteerd, dus niet van hier).
    Natuurpunt Haspengouw weert sporkehout omdat het een plant uit de Kempen is, niet uit Haspengouwen...
    Zelfs bijen worden door sommigen als een exoot beschouwd...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik wilde per sé een amerikaans krentenboompje, net omwille van die mooie herfsverkleuring. En je parrotia krijgt ondertussen ook prachtige tinten. Dit weekend wordt onze berg weggeschept, zodat we hem eindelijk op zijn definitieve plats kunnen zetten: zichtbaar van uit het huis. Dikke merci!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Helaas gaat dogmatiek nog wel eens ten koste van schoonheid. Enige soepelheid ten aanzien van exoten is wel gewenst.
    Trouwens: nog even, en het is in onze streken gewoon subtropisch...

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Brecht Verpoort31 oktober, 2013 11:38

    Ik volg jou hierin volledig, en stel mij ook vragen bij de radicale "eigen planten eerst"-houding van sommige natuurbeheerders. Tegelijk moet ik zeggen dat ik gisteren de laatste Amerikaanse vogelkersen in mijn achtertuin heb uitgestoken, en nu hopelijk definitief van die miserie verlost ben :-).

    BeantwoordenVerwijderen
  5. ik moet dringend wat verder komen lezen, er is sinds mijn laatste bezoekje weer heel wat gepost, en vooral veel dingen die mij erg boeien ! Gelukkig volgt morgen een heerlijk vrije dag ...

    BeantwoordenVerwijderen
  6. gelijk heb je, wat zijn die knalrode bladeren schitterend!
    ik zal vanaf nu terug wat vaker langs komen, je blog én foto's zijn super!
    hartelijke groet, Hilde
    http://stapjesonderweg.blogspot.be/

    BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.