28 oktober 2013

inzoomen op de herfst


klassieke herfstfoto

Gisteren: stevige wind met af en toe een regenvlaag. Ideaal om een herfstwandeling te ondernemen. Mijn vader moest niet lang nadenken of hij meeging. We stapten richting Boshuis, één van de mooiste stukken Looise natuur en niet voor niks de plek waar onze watermaatschappij haar drinkwater oppompt. Een frisse kop halen en bewegen waren de hoofdbedoeling en tussendoor nam ik wat herfstfoto's. Een twintigtal, wat uitzonderlijk weinig is maar ik wou mijn compagnon ook niet te zeer op de zenuwen werken.

Door de strakke wind gaat het nu snel: de bomen kalen zienderogen en de herfstkleuren liggen dik gezaaid langs de wandelwegen en in de grachten. Graag had ik ergens een lucht vol vliegende, kleurrijke bladeren ingeblikt maar het mocht niet zijn. Met mondjesmaat kwam er hier en daar een blad los, het gros was al gaan vliegen met de nachtelijke rukwinden. Maar je moet het stellen met wat zich aandient. Soms is er evenwel meer dan je denkt.

ingezoomd op de takken van de boom

De 2 foto's hierboven werden op dezelfde plek gemaakt. De klassieke foto van een wandelaar in een herfstkader bovenaan en vervolgens ingezoomd op de linkse takken van de eik in het midden van de foto. De meeste bladeren zijn er al afgeschud maar de resterenden zijn allemaal oranjebruin verkleurd (goed contrast) en wijzen stuk voor stuk dezelfde richting uit, gestuwd door de wind. Voorzien met een eigentijdse kader (met dank aan de dame achter Groene Schatten voor het doorspelen van de website waar je dat kan fiksen zonder Instagram) krijg je toch een smaakvolle foto. Op korte tijd vonden - tot mijn verbazing - meer dan 20 mensen dit een leuke foto op Muggenbeet/Facebook.  

Al die bladeren op de grond zijn trouwens een godsgeschenk voor de ecologische tuinier. De paden, de zitplekken en de speelweide worden deze dagen door mij met de hark en keerborstel 'proper' gehouden, niet omdat ik het netjes wil hebben maar wel omdat bruin materiaal verteert tot de perfecte compost. Mijn hoop groeit deze dagen in een snel tempo. 

13 opmerkingen:

 1. fotograferen bij karakterweer geeft dikwijls verrassende resultaten. Ik denk dat ik zo dadelijk dankzij jouw blogpost toch nog eens naar buiten ga vandaag ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ga subiet ook nog eens, maar 't zou nog iets lichter mogen worden. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. 't Blijft natuurlijk wel een tikkeltje riskant . Je zal maar iets op je hoofd krijgen. Of erger... iets op je camera ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bladcompost vind ik toch wel het mooiste wat er is, ik zou er bijna de tuin van de buren ook voor gaan schoonmaken

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Inderdaad een mooie foto van de eikenbladeren, leuk hoe het zonlicht er in speelt.
  Als't echt om foto's te maken is trek ik er doorgaans alleen op uit, 't combineert inderdaad moeilijk met het 'echte wandelen' en kan voor beide partijen de nodige frustratie opleveren.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Die foto van de herfsttakken voldoet dan ook aan alle vereisten om als 'esthetisch' ervaren te worden, inclusief de 1/3de-2/3de regel en de diagonale lijn. De kleurencombinatie speelt ook mee. Het kader zet de kers op de taart.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Die tweede foto vind ik niet alleen een leuke, maar ook een hele goede en mooie foto. Inclusief de omlijsting.
  Zo zie je wat er gebeuren kan als je de wereld eens benadert vanuit een ander perspectief dan het voor de hand liggende.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Leuke foto's Ludo. Ik had vandaag gevreest voor veel schade (nog veel bladeren aan de bomen) maar 't valt precies best mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hier ook geen schade, ik had de voorbije dagen nog enkele bomen opgesleund om meer licht te creëren. Die stormwinden hebben hun functie, dood hout uit de bomen waaien en het op de grond werpen (verteren, paddenstoelen, insecten,....)en licht maken zodat jonge bomen kunnen groeien. Een goede zaak dus.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Brecht Verpoort28 oktober, 2013 20:34

  De herfstbladeren steken heel mooi af tegen die grijze herfstlucht. En afgevallen bladeren worden inderdaad veel te weinig naar waarde geschat. Ik neem ze in dank aan van mijn buren die er geen blijf mee weten, en dek er 's winters mijn moestuin mee af (idem 's zomers met grasmaaisel).

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Foto twee is van een waarachtige schoonheid. Schoonheid die geen lang leven meer beschoren is. Die foto zegt meer dan wat ik thans met duizend woorden zou willen schrijven.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. @Menck: in jouw situatie (je moeder) krijgen dergelijke foto's bijzondere betekenis. Ik voel met je mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. 'zoom eens in' is een goede tip!

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.