16 oktober 2013

sporen in lijntjes


(foto genomen in de Nationale Plantentuin van Meise)

Geen opvallende bessen, zaden of vruchten bij de varens maar sporen, door het blote oog vaak niet waarneembaar. Toch is het niet minder fascinerend. Net zoals bij onze wilde tongvaren vormt ook deze tropische variant (foto) dunne lange lijntjes sporenhoopjes op de onderkant van het blad. In deze sporenhoopjes bevinden zich de sporendoosjes met de eigenlijke sporen. Valt zo'n spore op een geschikt substraat dan zal hieruit een voorkiem groeien. Deze voorkiem vormt vervolgens voorplantingsorgaantjes die in vochtige omstandigheden voor de bevruchting zorgen. Uit de bevruchte eicel, de zygote, groeit dan een nieuw varenplantje. Bijzonder ingewikkeld voor een simpele ziel als mezelf maar voor de vrouw in huis, nog uit de stal van het Leuvense Boerenkot, heel vertrouwde materie. Ik onthoud vooral dat de tongvaren behoort tot de familie van de Streepvarens en waarom dat zo is, maakt mijn foto wel duidelijk. Ik houd het graag eenvoudig.


5 opmerkingen:

 1. Ho! Nu klonk je even als mijn prof plantkunde!
  Desalniettemin een heel knappe foto!
  En kijk - nu leerde ik iets wat mijn prof vergat: dat van die streepvarens :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Desalniettemin vind ik ook een knap woord. ... zoals de tekst al doet vermoeden, biodiverse tuinier, zit al die kennis niet grijpbaar in mijn hoofd. Dat vergde wel wat opzoekingswerk. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De volgende keer dat ik tongvaren tegen kom ga ik het blad zeker eens omdraaien.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Welkom OldCoekie, altijd plezant om een nieuwe naam tussen de reacties te zien opduiken.

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.