11 oktober 2013

doe het voor de bolletjes

Sierappeltjes, hulstbessen, lijsterbessen, kardinaalsmutsen of druiven zijn gekende vruchten die in de herfst kleur en variatie brengen in de tuin. Op dit moment vallen hier twee andere planten op door hun wel heel aparte bolletjes waarmee ze voor nakomelingen willen zorgen. Tijdens de rest van het jaar zijn ze heel gewoontjes maar in de herfst compenseren ze dit met brio. Ze moeten wel want zonder deze kleurrijke 'snoepjes' werden ze misschien in geen enkele tuin aangeplant. 

 Ampelopsis, sterke klimplant met heel bijzondere bessen

De Ampelopsis is familie van de druif, dat zie je aan zijn bladeren en de herfstverkleuring ervan. Het is een klimplant die hier tegen een regenpijp omhoog groeit en thans al over het dak groeit. Hij zou dus terug gekortwiekt mogen worden. Vermoedelijk - ik kreeg hem cadeau - is het de Ampelopsis glandulosa maar hier en daar wordt hij ook als 'wingerd' verkocht. Het speciale aan deze bessen is dat ze gespikkeld zijn als een kievitsei en vooral dat ze een enorm grote kleurenverscheidenheid hebben: roze, groen, lichtblauw, paars,... het kan allemaal.

de Callicarpa duikt ook wel eens in een bloemstuk op

Beter gekend en vaker toegepast in de tuin is de Callicarpa bodinieri 'Profusion'. Deze struik bloemt onopvallend maar de bessen zijn des te mooier. Ook de bladstelen en nerven hebben een uitgesproken paarse schijn. Na de bladval blijven de mooie bessen op de kale takken hangen. Het is een plant zonder zorgen: geen ziektes, goed wintervast, beperkt snoeien en droogteresistent. 

Net als bij de Ampelopsis (zie boven) heb ik in onze tuin nog geen enkele zaailing gevonden. Wil je vermeerderen dan kan je beter niet wachten op de werking van de natuur, maar dan stek je beide planten. Wie in de herfst graag wat aparte kleuren in zijn tuin heeft, doet met beiden een goede zaak.
12 opmerkingen:

 1. Met die kleuren zou dat niet misstaan in een heksenbrouwsel :-P

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Callicarpa is inderdaad op velerlei vlakken een topper. Naast de opvallende blauwe besjes waardoor ik de plant ook voor het mooie blad. En zoals je zegt: 't is alleszins geen zorgenkind. Altijd mooi meegenomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. waardoor = waardeer.
  Tss, dat typduiveltje toch.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Callicarpa staat hier niet in de tuin, ook al heb ik al meerdere keren aan 't twijfelen geweest om hem aan te schaffen. 't Blad is inderdaad prachtig.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Die eerste foto doet me inderdaad denken aan die snoepjes van toen :) Ik heb bij ons plots heel wat plaats bijgekregen waar enkele klimmers hun ding kunnen doen. Weer enkele namen bij om in het lijstje te zetten!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een schitterende klimplant, deze Ampelopsis. Ik heb hem niet, maar ga hem wel noteren.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wauw! Een kauwgomballenboom!!
  http://www.youtube.com/watch?v=ovwXM_Qg52g

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Inderdaad zeer mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Schitterend. Man, wat weet ik toch weinig van planten af.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. verrassend hoe onopvallende planten ineens de show gaan stelen in de herfst. ik vind de naam schoonvrucht dan ook wel terecht. Ik mis de collegabloggers in de kantlijn een beetje; ging altijd even verder lezen vanuit je blog...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. de prachtigste callicarpa's zag ik een tweetal jaar geleden in het arboretum van Wespelaar. Hier stond een heel groep wat resulteerde in één grote langwerpige paarse kermis.
  De snoepjesplant ziet er erg leuk een feestelijk uit!

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.