2 oktober 2013

herfstaankopen

 Kwekerij Bruckeveld in Merchtem

Om ook in de herfst nog voldoende vaste planten in bloei te hebben, heb ik de voorbije weken her en der nog wat aankopen gedaan. Bescheiden in aantal maar toch voldoende kleurrijk om een verschil te maken. Bij mijn 'buur' Houtmeyers in Eindhout vond ik Thalictrum rochebrunianum en Actaea simplex. Op de herfst-plantenbeurs in Hoegaarden viel mijn oog ondermeer op Crocosmia 'Carmine Brilliant' en Rudbeckia fulgida. Het voorbije weekend reden we dan naar Merchtem waar kwekerij Bruckeveld open-deur hield.

 Keuze te over in Merchtem

Bruckeveld heeft een heel ruim assortiment, eentje om je vingers bij af te likken. Al mijn lievelingsplanten zijn aanwezig - toch bijna - en je stoot er al eens op vaste planten die je nergens anders vindt. Wel straf dat net de kist Geranium pratense, waar ik in feite de rit voor deed, niet meer voorradig was. Dat zal je zien. Het overkomt me wel vaker. De asters die ik zocht, vond ik wel. Alhoewel de kwekerij heel groot is, is het vinden van herfstbloemen poepsimpel. De kleurijke vakken zie je al van tientallen meters afstand. Het probleem waar-moet-ik-hier-beginnen stelt zich niet.

Eén van de schaduwhallen

Tijdens het opendeur-weekend kreeg iedereen 20% korting en dat is altijd mooi meegenomen. Deze geste stimuleert je toch enigzins om een potje extra op de kar te zetten. Geen Geranium pratense dus maar wel:

De rode Aster n-a. 'Andenken an Alma Pötschke', Aster n-b. 'Marie Ballard', Aster macrophyllus 'Twilight' en een kleinblijvende Aster ageratoides 'Ashvi' wiens kleuren op de sterke 'Asran' gelijken. Verder kocht ik ook nog een Astilbe 'Visions in White' voor in een pot, een vlindervriendelijke Eupatorium mac. 'Purple Bush' die inderdaad naar het paarse toe bloeit, een oranje Potentilla en - om uit te proberen - een veel belovende Vernonia crinita 'Mammuth'. Mijn vrouw liet zich toch verleiden om nog eens Tricyrtis hirta te kopen, alhoewel we deze 'Armeluis-orchidee' altijd kwijtspelen. Tenslotte kreeg ook Maria in de veldkapel 3 nieuwe viooltjes voor haar deur.  Niet dat ze geklaagd had hoor. 't Is een stille en een brave, voor een vrouw te zijn.

(Op zondag 6 oktober is het opnieuw Plantendag in het Arboretum van Kalmthout. Mooi te combineren met de arboretumtuin in herfsttenue.)

6 opmerkingen:

 1. Dat zijn toch de plezantste shopping-uitstapjes hé, zo'n plantenkwekerijen. Als je de Geranium Pratense die je zoekt bij "onze" kwekerij (Vandensteen) ziet staan in de cataloog, wil ik ze zeker eens bezorgen hoor.
  Viooltjes zaaien zich hier vrolijk uit sinds ik in 't voorjaar een mandje cadeau kreeg.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. @heidi: stuur je privebericht via FB hieromtrent.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Die 'mammuth' kocht ik er ook. Mooie, vrij wild aandoende plant die hier erg goed groeit.
  Een echte goede insectenlokker is hij niet, maar hij staat in een hoekje waar veel concurrentie is.
  Absoluut een leuke kwekerij, met een fantastisch assortiment en scherpe prijzen (zelfs zonder die -20%), wel een beetje onoverzichtelijk.
  Ik wacht nog een week voor mijn laatste aankopen (Beervelde)...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vraag me trouwens af hoe dat 'werkt', met twee een tuin aanleggen, en de planten kiezen. Levert dat discussies op, of loopt jullie smaak en interesses gelijk? Zelf heb ik quasi carte blanche (ik moet alleen wat gazon voorzien)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @Fruitberg: we vinden zowat hetzelfde mooi en hetzelfde lelijk. Dus dat is al gemakkelijk. Concreet doet Kristien alle binnenplanten en planten in potten, ik de planten in volle grond en infrastructuurwerken. Mijn vrouw zorgt voorts voor de financiële kant: doet alle betalingen en zorgt dat er geld op de rekening staat. Ik tel nog altijd in Belgische franken en ken de eurobiljetten nauwelijks. :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Prachtige naam andenken an alma potschke. Volgens mij zijn we vergeten wie dat nou was, Google kent alleen asters...

  BeantwoordenVerwijderen

Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.