de citroenvlinder, meester in de camouflage
Ik was er zeker van dat ik een citroenvlinder had zien vliegen. Niet abnormaal want hij is een van de weinige vlinders die hier in onze contreien overwintert om vervolgens in de lente vaak als eerste terug tevoorschijn te komen. En ik zou er een foto van maken maar waar is dat gevleugeld schraminkel gebleven? Hij landde met zekerheid in de perzikboom. Wel drie keren ben ik rond de boom gestapt om hem te vinden maar noppes.
Vanop afstand kreeg ik hem terug in de motten. Behoedzaam stapte ik er naar toe. Eén foto lukte net. Op de laptop, waar ik de foto uitvergrootte, werd meteen duidelijk dat de citroenvlinder een meester is in de camouflagetechnieken. Zijn groen-gele vleugels lijken dichtgevouwd net op een blad. Zelfs zijn zwart-bruine vlek zou een brandgat in dat blad kunnen zijn en zijn vleugelnerven verschillen niet veel van de bladnerven. Daar kunnen onze geschminkte soldaten nog een lesje van leren.
In onze ecologische tuin laat ik al geruime tijd de zaailingen van sporkehout hun gang gaan, ook al stelt de sierwaarde van deze kleine boom of struik niet veel voor. Sporkehout is immers evenals de wegedoorn dé waardplant voor de citroenvlinder (Gonepteryx rhamni). Rhamni verwijst daarom naar Rhamnus, de geslachtsnaam van beide inheemse planten.
prachtige foto! Knap ... zelf slaag ik er zelden in om vlinders mooi in beeld te krijgen. Afgelopen zomer heb ik nog enkele pogingen ondernomen, maar helaas liet het resultaat te wensen over.
BeantwoordenVerwijderenBericht voor vrienden, familie en gekende lezers van deze blog. Er is sinds vandaag een nieuw FB-account (reden leg ik privé uit als je dit wenst): https://www.facebook.com/ludo.rutten.7
BeantwoordenVerwijderenErg mooie foto van de citroenvlinder en zijn vermogen zich te verstoppen. Ik heb wel eens een foto gemaakt van een plant en op de computer zag ik pas dat er ook een citroenvlinder op zat.
BeantwoordenVerwijderenTof vastgelegd. En goed gezien, vaneigens. De citroenvlinder is een ware kameleon.
BeantwoordenVerwijderenLeuke waarneming. Ik zie ze hier zelden (maar heb ook sporkehout in de tuin aangeplant... wie weet)
BeantwoordenVerwijderenHier heb ik er eentje zien overfladderen deze zomer. Sporkehout is dus eentje om te onthouden.
BeantwoordenVerwijderenIn mijn houtkant staan de struiken die je opnoemt, sinds ik die heb gezet zie ik opvallend meer citroentjes, nog maar eens het bewijs dat je met een aangepaste beplanting vaak erg snel resultaat krijgt! Oei die nieuwe facebook account!???
BeantwoordenVerwijderenNieuw FB-account? Met het ouder worden word je al wat kritischer, zegt men. Dat klopt.
BeantwoordenVerwijderenhttp://muggenbeet.blogspot.be/p/contact.html