een kleine variant op het recept leidde tot dit resultaat
Voor mijn tieners in huis (van 13 tot 16 jaar) was de soep te vernieuwend, de cognac en witte wijn vonden ze niet lekker. Mijn vrouw en ik zijn enthousiast. Heel anders dan onze gewone ajuinsoep maar zonder twijfel lekker. Extra smaken die we normaal niet hebben. De toevoeging van cognac, wijn en suiker is iets wat ik zelden doe (o.m. omwille van de kinderen) maar het past zeker bij dit soepje. Ik heb de bouillon wel terug op kooktemperatuur gebracht eer ik ze in de soep deed (pollepel) zodat het bindingsproces beter verliep. Het was ook wat zoeken naar de juiste stand van het vuur om de ajuinen goudbruin te krijgen zonder aan te branden (hebben hier een nieuw vuur). Geen schuimvorming gehad. Mes en vork was in mijn variant niet nodig. Eén dikke ajuin per persoon is goed geproportioneerd. Met toevoeging van wat kaas is de soep zeker dik genoeg. Je opmerking in verband met zoutconcentratie is terecht, met mijn bouillon was de soep ook al zout genoeg zonder bij te zouten. De toast of beschuit met gesmolten kaas is decoratief en nodigt uit om erin te vliegen. Op het volgende familiefeestje ga ik het zeker nog eens proberen (25 personen) maar omwille van de kinderen ga ik de scheut cognac wat kleiner maken.
Intussen werd ik al bedankt voor deze commentaar - er zijn nog mensen die manieren hebben - en omtrent de cognac zal het recept iets worden herschreven. Heidi, een van onze nieuwste collega-blogsters, liet me intussen weten dat ze ook 2 gerechten aan het testen is. Waar houdt die Muggenbeet zich toch mee bezig, werpt u misschien op? Wel, eerst en vooral ben ik grote fan van de vegetarische en biologische keuken maar ten tweede mag heel dat internetgedoe en sociaal mediagebeuren voor mijn part ook wel écht socialer worden. Samen-werken, delen, uitwisselen, positieve feedback, waarderen, loven, ... dat zijn voor mij de kernwoorden voor het internet-van-mijn-dromen. Naast het echte leven, dat onvervangbaar blijft.
Wist u al dat Dorien dit fantastisch boek heeft geschreven? Voila, meteen de daad bij het woord gevoegd.
Wel, meteen een fijne en tip en een potentieel kerstcadeau! Zelf heb ik vlees nog niet afgezworen, al beperk ik mij tot 1-2 keer per week biologisch en lokaal gekweekt vlees (Veeakker / Ferm Local). Mijn vrouw lust geen vlees (vis wel), dus ben ik de vegetarische keuken al jarenlang gewoon. Tot dusver hadden wij één goed vegetarisch kookboek (vooral mediterrane gerechten), maar daar zijn recent twee heel interessante boeken bijgekomen, met ook meer inheemse ingrediënten. Sindsdien heb ik de vegetarische keuken echt het jaar rond leren appreciëren. Tegelijk ben ik nog kieskeuriger geworden en weiger ik resoluut vegetarische ersatzproducten (bv. vegetarische burgers). Ik spreek daarom ook liever van "groentenlasagne" dan van "vegetarische lasagne", omdat die laatste benaming beklemtoont wat er niet inzit :-).
BeantwoordenVerwijderenmmmmmm ajuinsoep! als je de uien lang genoeg laat aanstoven (ikzelf ga uit van minimum 45 minuten voor 800 gram ui) is extra suiker toevoegen helemaal niet nodig. om de bouillon een boost te geven, doe ik er ook altijd een lepeltje worcestersaus en rode wijnazijn bij. cognac zal ik volgende keer zeker ook eens proberen, kan niet slecht zijn.
BeantwoordenVerwijderen"Delen en uitwisselen", een positieve voetnoot en iets wat we veel te weinig doen!
BeantwoordenVerwijderenToen ik onlangs op bezoek was bij plantenkweker Jan Spruyt, gaf hij zijn mening over de verschillen tussen Belgen en Nederlanders; nog voor een Nederlander iets ontdekt, gaat hij dit in het groot en met veel show uitstallen en delen, met het oog op samen betere resultaten te bekomen.
Wanneer een Belg echter wat ontdekt, houdt hij dit vaak triomfantelijk voor zich zelf, in de hoop er profijt uit te halen en zich te verbeteren én zo een voorsprong uit te bouwen.
de soep heb ik nog niet geproefd maar de wijn wel .... en deze was goed :-)
BeantwoordenVerwijderen