20 mei 2007

jullie krijgen de primeur

Op 4 januari van dit jaar deed ik de eerste spadesteek voor onze zwemvijver. Vandaag, 20 mei, is hij af. Tijdens de 4 dagen verlengd weekend zijn we begonnen met er water in te doen. Alhoewel het allesbehalve een zwemweertje was, konden we de kinderen er niet uit houden. Een teer velletje maar als 't zoiets is dan lijken ze wel ijsberen. Gisteren zijn we dan 20 goudwindes gaan kopen. Deze visjes lijken op goudvissen maar zijn heel wat meer geschikt om in een ecologische zwemvijver los te laten. Loes en Sara dragen de zak met de visjes. Opletten geblazen dat de zak niet valt of de visjes wacht een wrede dood.
De belevenis van de dag was de 'vrijlating' van de visjes in onze vijver. Iedereen wou dit doen. Om ruzie te vermijden mocht iedereen er vijf uitzetten. Eerst de zak omgekapt in een emmer en dan, met de hand, er vijf uitgehaald -glibberig dat dit is- en dan via het ander emmertje...hopla... het grote water in. Da's wat anders dan zo'n zakje of het kuipje van in de winkel! De kleinste dochter mocht eerst.Deze morgen had ik nog enkele uren vooraleer naar een communiefeest te mogen gaan. In mijn bestaande vijver heb ik gele lis, pijlkruid en watermunt gehaald om te gebruiken bij de aanleg van de filterzone, hét hart van de zwemvijver. Ook in een zinken teil had ik nog bruikbare planten staan. Ook die verhuisden naar 'de grote plas'. Na enkele uren was de filterzone aangeplant en hopelijk doen de helofyten het werk dat ze horen te doen: het water zuiveren. Het eindresultaat is onderstaande foto en ik ben er meer dan content van. Ook de enkele bezoekers, die al langs zijn geweest, vinden het -onverwacht- mooi en geslaagd. Deze week nog het laddertje erin (eerst nog wat timmeren!), het waterdrieblad planten en de gescheurde waterlelie in een grote vijvermand in een rustig hoekje van de zwemvijver laten zakken. Maar dat zijn nog details. Hij is klaar en ik ben er niet rouwig om. Iets meer dan 4 maanden gewroet om hopelijk nog vele jaren te kunnen genieten.


De foto's worden iets groter als je er op klikt.

  17 opmerkingen:

  1. Ik ben onder de indruk. Echt heel knap gedaan.

   Chapeau!

   BeantwoordenVerwijderen
  2. Prachtig werk geleverd, Ludo!!!
   Bedankt van ons allemaal!!

   BeantwoordenVerwijderen
  3. Indrukwekkend gezellig. En in een relatief korte tijd, geloof ik, nee?

   BeantwoordenVerwijderen
  4. Prachtig geslaagd! Hopelijk doet de filterzone het inderdaad, zodat het water geen groene soep wordt...
   Toon je af en toe nog eens een fotootje, als de plantjes groter zijn?

   BeantwoordenVerwijderen
  5. Amai, dat ziet er fantastisch uit! Nu wou ik dat ik ook zoveel plaats had in de tuin voor een zwemvijver!

   BeantwoordenVerwijderen
  6. iel schoon. Puik werk.

   BeantwoordenVerwijderen
  7. Mooi gedaan! Eenmaal de planten volledig gesetteld zijn en gaan groeien en bloeien zal het helemaal de max zijn!

   BeantwoordenVerwijderen
  8. Amai, ik ben jaloers van dergeljke handigheid...

   BeantwoordenVerwijderen
  9. Knap. daar moet op gedronken worden !!
   dirk C.

   BeantwoordenVerwijderen
  10. heel knap. zwemmen tussen de goudwinden? die van mijn vader zijn na al die jaren al dertig centimer en ik vind dat die echt iets weghebben van haaien. die sprongen zelfs uit het water om insecten te vangen. veel plezier ermee.

   BeantwoordenVerwijderen
  11. Naar dit bericht heb ik uitgekeken - en het resultaat mag er zijn! Met de jaren zullen de planten het nog mooier maken en als ik dan weer een foto zie, zal de kwijl uit mijn mond lopen.

   BeantwoordenVerwijderen
  12. Een schitterend resultaat. Ik ben een beetje (veel) jaloers!:))

   BeantwoordenVerwijderen
  13. Blijft mooi en knap werk ❤️

   BeantwoordenVerwijderen

  Dank je wel om een reactie achter te laten. Als je opteert om als 'Anoniem' te reageren omdat dit het eenvoudigst is, wil je dan je opmerking wel besluiten met je voornaam/naam? Het is plezant om te weten wie mijn blog bezoekt en reageert. Even simpel als 'Anoniem' is 'Naam/URL'. Van die URL hoef je je niks aan te trekken, je vult gewoon je naam of roepnaam of alias in en ... hopsakee, dat werkt ook. Merci.